Glavni izbornik

Odabrana tema: Prehrambene tvari

Koliko iznose dnevne potrebe za proteinima?

Proteini se u našem tijelu neprestano razgrađuju i izgrađuju, tako da ih je potrebno redovito unositi hranom kako bi se osigurale sve esencijalne aminokiseline.

Pročitaj više

Prehrambena vlakna i zašto su bitna za očuvanje vašeg zdravlja?

Još je Hipokrat primijetio da određena hrana biljnog podrijetla (voće, povrće, mekinje) rezultira mekanom stolicom. Prikladan unos prehrambenih vlakana neizostavan je dio kvalitetne prehrane koja pomaže postizanju optimalnog zdravlja, štiti od brojnih bolesti i sprječava njihov nastanak.

Pročitaj više

Otkrijte unosite li dovoljno prehrambenih vlakana

Aktualne prehrambene smjernice ističu da prikladan dnevni unos prehrambenih vlakana iznosi 14 g/1000 kcal. Općenito, prosječan unos vlakana trebao bi iznositi od 25 do 35 g na dan; poželjno je da to bude mješavina topljivih i netopljivih vlakana.

Pročitaj više

Važnost odgovarajućeg unosa masti pri svakodnevnoj prehrani

Masti su najvažniji izvor energije – jedan gram masti osigurava čak 9 kcal. Usporedimo li to s energijom koju osigurava jedan gram proteina ili ugljikohidrata, što je 4 kcal, mast osigurava mnogo više energije.

Pročitaj više

Omega 3 masne kiseline su dragocjene masnoće blagotvorna djelovanja za vaš organizam

Naše tijelo nije sposobno sintetizirati sve masne kiseline koje su mu potrebne, stoga neke od njih moramo osigurati hranom. Takve masne kiseline nazivaju se esencijalnima, a najpoznatije među njima svakako su omega-3-masne kiseline.

Pročitaj više