Glavni izbornik

27.09.2021.

Činjenice o vitaminu D i malignim bolestima

Vitamin D je esencijalni mikronutrijent jedinstven po tome što se, u odnosu na ostale vitamine, u organizmu može sintetizirati iz endogenog kolesterola pod utjecajem UVB zračenja. Upravo iz tog razloga često ga se naziva sunčanim vitaminom. 

Prije nekoliko desetaka godina znanstvenici su primijetili zanimljivu pojavu – osobe koje žive u sunčanijim dijelovima svijeta imaju manju stopu pojave karcinoma, kao i manju smrtnost od ove kronične bolesti u odnosu na dijelove Zemlje do kojih dopire manje sunčeve svjetlosti. 

Kako bi objasnili ovu činjenicu, znanstvenici su započeli s detaljnim istraživanjima vitamina D, a nakon niza godina i brojnih provedenih studija, još uvijek ne postoje konačni odgovori na pitanja može li ovaj izuzetno važan nutrijent spriječiti razvoj karcinoma ili imati ulogu u liječenju malignih bolesti.

Pandemija nedostatka vitamina D

Procjenjuje se kako u svijetu niske koncentracije vitamina D ima više od jedne milijarde osoba. Rezultati studija provedenih na našem području pokazuju da je čak 40 – 50% naše populacije u nedostatku vitamina D, posebice tijekom zimskih mjeseci godine. 

Budući da vitamin D igra brojne važne uloge za zdravlje, uključujući i potencijalnu zaštitnu ulogu od razvoja određenih vrsta malignih bolesti, nadomjesna terapija vitamina D može biti od koristi. Prije svakog uzimanja vitamina D, važno je konzultirati se s nadležnim liječnikom. Osim toga, liječnik također može predložiti i biokemijsku pretragu kako bi se utvrdila koncentracija vitamina D u krvi te, ukoliko postoji nedostatak, odredila točna doza nadomjesne terapije vitamina D.

Uloga vitamina D u prevenciji i liječenju malignih bolesti

Kada govorimo o utjecaju vitamina D na stopu smrtnosti od malignih bolesti, znanstvenici sa Sveučilišta u Michiganu napravili su analizu 10 randomiziranih kliničkih studija kontroliranih placebom u kojima je ukupno sudjelovalo 79055 ispitanika koji su minimalno tri godine uzimali vitamin D u obliku dodataka prehrani. Rezultati su 2019. godine objavljeni u časopisu Journal of Clinical Oncology, a pokazali su da su oni ispitanici koji su uzimali vitamin D imali 13% manji rizik smrtnosti od karcinoma u odnosu na one ispitanike koji su tijekom istog razdoblja uzimali placebo. Rezultati meta-analize objavljene u časopisu British Medical Journal koja je obuhvatila 75454 ispitanika otkrili su kako je dodatak vitamina D smanjio smrtnost od karcinoma za čak 16%. 

Postojeći znanstveni dokazi nisu dostatni da bismo mogli preporučiti uzimanje vitamina D kao pomoć u prevenciji svih oblika malignih bolesti. Primjerice, znanstvenici su napravili pregled rezultata nekoliko studija te su otkrili da vitamin D očito ne smanjuje šanse za razvoj nekoliko vrsta karcinoma, kao što su karcinom želuca, prostate i jednjaka. S druge strane, postoje snažni dokazi o ulozi vitamina D kod drugih određenih vrsta malignih bolesti.
 

Vitamin D i karcinom debelog crijeva

Znanstvenici su do sada proveli brojna istraživanja koja pokazuju poveznicu između vitamina D i razvoja karcinoma debelog crijeva. Naime, meta-analize opservacijskih studija upućuju na mogućnost postojanja veze između viših koncentracija vitamina D u krvi i blagog smanjenja incidencije karcinoma debelog crijeva, a zabilježeno je da se za svaki porast od 12,5 nmol/L vitamina D u plazmi, rizik snižava za 6%. Mehanizam pozitivnog djelovanja objašnjava se utjecajem kalcitriola, aktivnog oblika vitamina D koji utječe na diferencijaciju i proliferaciju stanica karcinoma debelog crijeva.

Zahvaljujući vrijednom radu znanstvenika danas znamo da vitamin D ne samo da ima ulogu u prevenciji karcinoma debelog crijeva, već i u regresiji rasta karcinogenih stanica debelog crijeva.

Vitamin D i karcinom dojke

Karcinom dojke posljednjih je desetljeća prepoznat kao drugi vodeći uzrok smrti žena diljem svijeta. Istraživanja pokazuju da prehrana bogata vitaminom D i vlaknima ima obrambenu ulogu protiv karcinoma dojke. Primijećeno je da je rizik od razvoja karcinoma dojke značajno manji u onih žena u menopauzi koje imaju optimalne razine vitamina D. Ova pojava objašnjava se činjenicom da visoke razine cirkulirajućeg estrogena povećavaju šanse za razvoj karcinoma dojke, dok istovremeno, visoke razine vitamina D u krvi smanjuju ekspresiju estrogenskih receptora.

Osim toga, vjeruje se da vitamin D u cirkulaciji sprječava rast karcinogenih stanica dojke na način da utječe na diferencijaciju, apoptozu i angiogenezu, a pokazalo se da ima utjecaj i na prognozu bolesti kod pacijentica oboljelih od karcinoma dojke. Rezultati istraživanja objavljenog 2021. godine u  Journal of Clinical Oncology u kojemu je sudjelovalo 3995 žena s dijagnozom karcinoma dojke pokazali su da su one ispitanice koje su kod postavljanja dijagnoze bolesti imale dovoljne razine vitamina D (≥30 ng/ml), imale i bolju prognozu bolesti.

Preporučene doze vitamina D

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) preporučuje unos od 600 IJ dnevno za zdrave osobe, a kao maksimalno dopušteni dnevni unos za zdrave osobe navodi se 4000 IJ dnevno. 

Kod rizičnih bolesnika, temelj nadomjesne terapije vitamina D trebalo bi predstavljati praćenje koncentracije vitamina D u krvi. Mjerenje koncentracije vitamina D u krvi vrši se određivanjem 25-OH vitamina D. Serumske vrijednosti niže od 37,5 ili 50 nmol/L (15 ili 20 ng/mL) ukazuju na nedostatak ili deficit vitamina D. 

Kod odraslih osoba koje su u riziku za pojavu nedostatka vitamina D preporučuju se preventivne doze vitamina D koje se kreću od 1500 – 2000 IJ vitamina D. Kod dokazanog nedostatka vitamina D za odrasle osobe kroz prvih 8 tjedana propisuje se dnevna doza 6000 IJ i potom održavanje s 1500 – 2000 IJ. Nakon provođenja terapije nadomjesnim vitaminom D preporučuje se ponovna provjera koncentracije 25 – OH D u krvi nakon tri mjeseca.


Literatura:

Feldman D. (2014) The role of vitamin D in reducing cancer risk and progression. DOI:10.1038/nrc3691

Kang W, et al (2011). Emerging role of vitamin D in colorectal cancer. World journal of gastrointestinal oncology. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3192221/

Mamede AC et al (2011). The role of vitamins in cancer: a review. Nutrition and cancer. DOI: https://doi.org/10.1080/01635581.2011.539315

Polly P et al (2014). The role of vitamin D in skeletal and cardiac muscle function. Frontiers in Physiology. 2014 Apr 16;5:145. doi: 10.3389/fphys.2014.00145

Samji V, Haykal T, Zayed Y, Gakhal I, Veerapaneni V, Obeid M, Kheiri B, Badami S, Bachuwa G, Danish R. Role of vitamin D supplementation for primary prevention of cancer: Meta-analysis of randomized controlled trials. Journal of Clinical Oncology 2019 37:15_suppl, 1534-1534.

Song Yao, Haiyang Sheng, Marilyn L. Kwan, Qianqian Zhu, Janise M. Roh, Lia D'addario, Isaac J. Ergas, Emily Schultz, Ting-Yuan David Cheng, Warren Davis, Catherine Thomsen, Scarlett Lin Gomez, Christine B. Ambrosone, and Lawrence H. Kushi. Clinically sufficient vitamin D levels at breast cancer diagnosis and survival outcomes in a prospective cohort of 3,995 patients after a median follow-up of 10 years. Journal of Clinical Oncology 2021 39:15_suppl, 10510-10510

Tavares Sonia et al The role of vitamins in cancer: a review (2011) DOI: 10.1080/01635581.2011.539315

Vranešić Bender D, Giljević Z, Kušec V, Laktašić Žerjavić N, Bošnjak Pašić M, Vrdoljak E, et al. Smjernice za prevenciju, prepoznavanje i liječenje nedostatka vitamina D u odraslih. Liječ Vjesn 2016;138:121-132.

Yagüe Puente De La et al (2018) Vitamin D: And its role in breast cancer. The Kaohsiung Journal of Medical Sciences. 2018 Apr 5;34(8):423-7. doi: 10.1016/j.kjms.2018.03.004

Zhang Y, Fang F, Tang J, et al. Association between vitamin D supplementation and mortality: systematic review and meta-analysis. BMJ. 2019;366:l4673. doi:10.1136/bmj.l4673

Zeeb H et al. (2010). The role of vitamin D in cancer prevention: does UV protection conflict with the need to raise low levels of vitamin D?. Deutsches Ärzteblatt international. doi: 10.3238/arztebl.2010.0638