Glavni izbornik

04.03.2019.

Prehrana je moćno oružje u našim rukama

Pravilna i uravnotežena prehrana jedan je od osnovnih preduvjeta za uredno funkcioniranje našeg organizma. Ako ste posjetili ove stranice, velika je vjerojatnost da bolujete od maligne bolesti ili od nje boluje netko vama blizak. Pri susretu s dijagnozom u žarištu bolesnika jesu liječenje i borba s neželjenim posljedicama bolesti, dok prehrana često pada u drugi plan.

Posebno je važno da se prije, tijekom i nakon liječenja maligne bolesti hranite zdravo. Održavanje optimalne uhranjenosti može pridonijeti boljem ishodu i podnošenju liječenja, ali i sveopćoj kvaliteti života. Donosimo vam nekoliko preporuka koje možete uključiti u svoje svakodnevno planiranje jelovnika i tako preuzeti kontrolu nad prehranom.

Pijte dovoljno tekućine

Vrlo je važno da ostanete hidrirani. Liječenje često dovodi do dehidracije koja može uzrokovati ili pogoršati mučninu, zatvor te ostale nuspojave. Preporučuje se uzimati dovoljno tekućine (8 – 10 čaša), poglavito vode ili nezaslađenih čajeva. Savjetuje se izbjegavanje slatkih i gaziranih napitaka te alkoholnih pića.

Prilagodite prehranu sebi

Ako je vaš apetit veći u jutarnjim satima, pokušajte tada pojesti obilniji obrok. Cilj je jesti u pravilnim razmacima te u određeno vrijeme da bi se regulirala peristaltika crijeva. Umjesto manjeg broja velikih obroka, tijekom dana konzumirajte veći broj manjih obroka.

Izaberite zdravo

Uz uravnoteženu prehranu lakše se podnosi liječenje te ona može pomoći u borbi protiv infekcija i bržem oporavku organizma. Idealno je konzumirati namirnice koje imaju dovoljnu količinu energije i bjelančevina.

Prilagodite prehranu tegobama

Pratite zahtjeve svojeg tijela i prilagodite mu prehranu. Primjerice, ako hrana ima preintenzivan okus, izbjegavajte upotrebu začina, pa čak i onih svakodnevnih poput papra i soli. Ako je prisutan zatvor, povećajte unos tekućine i vlakana.

Izbjegavajte nezdrave navike

Iako se podrazumijeva, ipak je važno spomenuti – izbjegavajte konzumaciju alkohola i pušenje. Osim što mogu utjecati na imunitet, mogu pogoršati promjenu okusa hrane i dehidraciju. Preporučljivo je izbjegavati rafinirane i obrađene proizvode.

Neka obroci budu ugodni

Pobrinite se da uvijek jedete u ugodnu i opuštenu okruženju. Izbjegavajte suviše zagrijane prostorije i one u kojima su možda zaostali intenzivni mirisi nakon pripreme hrane. Vrijeme obroka podijelite s obitelji i/ili prijateljima. Ne samo da je lakše jesti u opuštenu okruženju uživajući u zanimljivom razgovoru nego se tako razvija i osjećaj pripadnosti.1

 

 

Ako želite, možete prijeći na sljedeću kategoriju članaka ili pomoću kalkulatora provjeriti jeste li u riziku od pothranjenosti.