Glavni izbornik

Odabrana tema: Prehrambene tvari

Blagotvorni učinci prikladnog unosa tekućine

U ljudi žeđa je jako loše razvijen mehanizam, a kad ju osjetimo, već smo djelomično dehidrirali. Količina tjelesne tekućine regulira se preko kože i bubrega. Znojenje održava tjelesnu temperaturu na 37 °C, dok bubrezi filtriraju otrove i odvode produkte metabolizma iz krvi urinom. Zanimljivo je da čovjek može živjeti bez hrane tjednima, čak i mjesecima, dok bez vode ne može preživjeti dulje od 3 dana.

Pročitaj više

Što je kolagen i gdje ga možemo pronaći?

Protein kolagen glavni je sastojak kože, kostiju i vezivnog tkiva koje gradi tetive, ligamente i mišiće. Zanimljivo je da je kolagen najzastupljeniji protein – na njega otpada čak 25 – 30% ukupnog udjela svih proteina u tijelu.

Pročitaj više

Arginin i njegova uloga u očuvanju ljudskog tijela i zdravlja

Arginin ili L-arginin jedna je od 20 aminokiselina koje su našem tijelu potrebne da bi moglo pravilno funkcionirati. Poput ostalih aminokiselina, arginin je sastavni dio strukture proteina koje naše tijelo rabi za izgradnju mišića i popravak tkiva.

Pročitaj više

Zašto su sirutka i kazein bitne esencijalne aminokiseline koje naše tijelo treba?

Sirutka i kazein dvije su skupine proteina koje nalazimo u mlijeku. Dok sirutka čini 20% ukupne količine proteina mlijeka, na kazein otpada čak 80% svih mliječnih proteina.

Pročitaj više