Glavni izbornik

27.02.2019.

Enteralna prehrana kod onkoloških bolesti probavnog sustava

Važnost odgovarajuće nutritivne potpore

Ciljevi nutritivne potpore bolesnika s onkološkim bolestima probavnog sustava jesu poboljšanje kvalitete života, sniženje morbiditeta te poboljšanje ishoda liječenja.1 Pritom su važni nutritivno savjetovanje prilagođeno svakomu pojedinom bolesniku s obzirom na lokalizaciju bolesti i kliničke osobitosti pojedinca (npr., šećerna bolest kod bolesnika s novootkrivenim rakom jednjaka) te primjena enteralnih pripravaka.

Uloga masnih kiselina omega 3

Važnu ulogu pri liječenju kaheksije ima eikozapentaenska kiselina (EPA), vrsta omega-3-masne kiseline koja je sastavni dio brojnih enteralnih pripravaka. EPA u dnevnoj dozi od 1,5 do 2,2 grama povećava apetit i tjelesnu masu bolesnika na račun suhe tjelesne mase.1 Postoje pripravci prilagođeni pojedinim skupinama bolesnika kao što su, npr., pripravci sa smanjenim udjelom ugljikohidrata za dijabetičare, s vlaknima pri kroničnoj opstipaciji i slično. U praksi se za poboljšanje apetita primjenjuje i megestrol-acetat, polusintetski progesteron. Kortikosteroidi mogu kratkotrajno povećati apetit, no budući da njihovu primjenu prate brojne moguće nuspojave (šećerna bolest, zadržavanje tekućine, poremećaji spavanja i dr.), treba ih upotrebljavati s oprezom i pod liječničkim nadzorom. U novije vrijeme u završnoj fazi onkološke bolesti za poboljšanje apetita odobrena je primjena kanabinoida.

Nove prehrambene navike

Prehrana treba biti raznolika, bogata energijom i sadržavati 1 – 1,5 g/kg proteina. Potrebno je povećati udio energije dobivene razgradnjom masti u odnosu prema energiji dobivenoj razgradnjom ugljikohidrata.1 Teksturu hrane valja prilagoditi svakoj pojedinoj osobi. Poželjno je imati veći broj manjih obroka, osobito kod bolesti gornjeg dijela probavnog sustava (karcinom jednjaka i želuca), ali i ostalih bolesti probavnog sustava. Potrebno je smanjiti unos crvenog mesa, suhomesnatih proizvoda i rafiniranih šećera te povećati unos voća i povrća, kao i žitarica.

Zaključak

Veliku važnost prikladnosti prehrane u oboljelih od malignih bolesti pokazuje podatak da se u tih bolesnika već gubitak tjelesne mase od 5 ili više posto povezuje s kraćim preživljenjem. Stoga su iznimno važne raznolikost te energetska i proteinska adekvatnost prehrane pacijenata oboljelih od karcinoma bilo kojeg dijela probavnog sustava.

Literatura

  1. Arends J, Bachmann P, Baracos V, Barthelemy N, Bertz H, Bozzetti F i sur. ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients. Clin Nutr 2017;36(1):11–48. doi: 10.1016/j.clnu.2016.07.015.