Glavni izbornik

26.05.2022.

Hrana više nema okus kao nekada - što učiniti kod promjene okusa?

„Ništa više nema okus kao prije”, „hrana ima okus po kartonu”, „hrana je preslana” – ovo su samo neke od čestih izjava osoba koje boluju od malignih bolesti.

Promjene okusa kao posljedica liječenja maligne bolesti vrlo su česta pojava, osobito tijekom kemoterapije ili radioterapije u području glave i vrata. Naime, procjenjuje se kako od ove neugodne nuspojave liječenja pati do 85% onkoloških bolesnika, a promjene koje najčešće prijavljuju su:
     •    promjene u okusu hrane, posebice gorke, slatke i/ili slane hrane,
     •    određena hrana ima bljutavi okus,
     •    sva hrana ima isti okus,
     •    metalni okus u ustima, posebno nakon mesnog obroka ili hrane bogate proteinima.

Smatra se kako je za pojavu navedenih promjena odgovorno oštećenje sustava okusa, gubitak ili distorzije olfaktorne funkcije, sistemska bolest ili određena stanja povezana orofaringealnim područjem. Osim što je vrlo neugodna, ovakva pojava može imati izuzetno snažan utjecaj na kvalitetu života i  dovesti do averzije prema određenoj hrani, gubitka apetita, a posljedično i do gubitka tjelesne mase.

 

Praktični savjeti koji mogu pomoći kod promjene okusa

Iako ne postoje specifični načini liječenja, uvođenjem određenih promjena moguće je olakšati si ovu nuspojavu liječenja maligne bolesti.

•    Oralno zdravlje je važnije no ikad

Onkološko liječenje, kao što je kemoterapija može negativno utjecati na ravnotežu zajednice bakterija u ustima te iritirati okusne pupoljke. Stoga je svakodnevno održavanje usne šupljine čistom i zdravom izrazito važno i za sam osjet okusa. Osim nježnog četkanja svih dijelova usne šupljine, ujutro, prije i nakon svakog obroka te prije spavanja, važno je i ispiranje usta koje može pomoći spriječiti infekciju te poboljšati cijeljenje eventualnih rana u ustima. Ispiranje usta blagom otopinom soli i sode bikarbone iskustveno se pokazalo korisnim kod ovog problema.

•    Eksperimentirajte s hranom

Birajte i pripremajte hranu koja vam u tom trenutku okusom i mirisom najviše odgovora, čak i ako je to hrana koju do sada niste često pripremali. Osim toga, budući da se u ovom periodu okusni pupoljci mogu mijenjati iz dana u dan, idealno bi bilo da prehrana bude što više raznolika.

Upotreba različitih začina i začinskog bilja u pripremi hrane također može pomoći poboljšati okus hrane. Isprobajte začine i začinsko bilje kao što je bosiljak, menta, origano, kopar, ružmarin, čili, češnjak, đumbir, cimet ili curry. Budući da proteinske namirnice, poput mesa, piletine i ribe, najčešće imaju „izmijenjeni” okus, prijete termičke obrade pokušajte marinirati u soku od limuna i naranče, slatkom vinu ili octu.

•    Obratite pažnju i na ostale aspekte obroka

Ponekad i temperatura igra važnu ulogu u samom okusu jela. Tako hladna ili lagano ohlađena jela mogu imati bolji okus od toplijih. 
Umjesto tri velika obroka u danu, pokušajte jesti manje, ali češće obroke, primjerice šest do osam puta tijekom dana. Osim toga, idealno bi bilo izbjegavati unos hrane jedan do dva sata prije te do tri sata nakon kemoterapije. To će pomoći spriječiti averziju prema hrani koja se javlja kao posljedica mučnine ili povraćanja.

Žvakanje listića mente ili žvakaćih guma te razne vrste tvrdih bombona također mogu pomoći u kontroli gorkog ili metalnog okusa u ustima te olakšati osjećaj suhoće u ustima. Ne zaboravite i na dovoljan unos tekućine kako bi održali adekvatnu hidraciju organizma.

•    Dodaci prehrani

Istraživanja pokazuju kako kod problema s promjenom okusa od koristi mogu biti i pripravci koji sadrže cink ili megestrol acetat. Međutim, prije bilo kakvog uzimanja dodataka prehrani svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom, a naročito tijekom aktivne faze liječenja.
 


Literatura: 

  • Epstein JB, Smutzer G, Doty RL. Understanding the impact of taste changes in oncology care. Support Care Cancer. 2016 Apr;24(4):1917-31. doi: 10.1007/s00520-016-3083-8. Epub 2016 Jan 28. PMID: 26820877.
  • Najafizade N, Hemati S, Gookizade A, Berjis N, Hashemi M, Vejdani S, Ghannadi A, Shahsanaee A, Arbab N. Preventive effects of zinc sulfate on taste alterations in patients under irradiation for head and neck cancers: A randomized placebo-controlled trial. J Res Med Sci. 2013 Feb;18(2):123-6. PMID: 23914214; PMCID: PMC3724372.
  • Sollazzo F. et al. Management and treatment of taste and smell alterations in oncologic patients undergoing antitumoral therapy and radiotherapy. WCRJ 2021; 8: e2123