Glavni izbornik

11.09.2019.

Kako prilagoditi prehranu kod karcinoma jetre?

Osobe s karcinomom jetre često moraju prilagoditi svoju prehranu. Većini bolesnika savjetuje se slijediti dijetu DASH (engl. Dietary Approaches to Stop Hypertension) koja uključuje obilje voća i povrća, cjelovitih žitarica, umjerenu količinu mesa i mliječnih proizvoda te manju količinu masti, šećera i soli.

Oboljeli od karcinoma trebaju zadovoljiti dnevne potrebe za energijom kako ne bi došlo do gubitka tjelesne mase. Održavanje optimalne tjelesne mase pridonosi lakšem podnošenju terapije, uspješnijem ishodu liječenja i boljoj kvaliteti života.

Kod jetrenih bolesnika probava masti može biti otežana pa se preporučuju namirnice s umjerenim ili malenim udjelom masti i primjena enteralnih pripravaka prilagođenih za bolesti jetre, koji sadržavaju posebnu vrstu masti – MCT (engl. Medium-chain Triglycerides; trigliceridi srednje duljine lanca). Bolesnici svakako trebaju izbjegavati alkohol.

Neke od mogućih komplikacija bolesti jetre jesu ascites, jetrena encefalopatija i hipoglikemija.

Što je ascites i koje prehrambene preporuke vrijede kod ascitesa?

Ascites je česta posljedica kronične bolesti jetre, a sastoji se od nakupljanja slobodne tekućine u peritonealnoj šupljini, prostoru između unutarnjih organa i trbušne stijenke. Simptomi su povećan opseg trbuha i dobitak na težini, a mogu se javiti i otežano disanje te osjećaj pritiska u trbuhu. Promjene u prehrani, posebice ograničenje unosa soli i proteina, mogu pomoći pri ublažavanju simptoma. Ascites smanjuje brzinu kojom bubrezi filtriraju natrij, što rezultira zadržavanjem natrija u organizmu zbog čega je potrebno pridržavati se prehrane s malenim udjelom soli. Unos tekućine ne pogoršava ascites, stoga većina bolesnika ne treba ograničiti unos tekućine, osim kada liječnik to preporuči zbog niske razine natrija.

Kako ograničiti sol u prehrani

  • Birajte namirnice s malenim udjelom soli, a izbjegavajte procesirane mesne prerađevine (hrenovke, paštete, salame, pršut, slaninu), slane grickalice, slane sireve, instant-juhe, kiseli kupus, masline, ukiseljeno povrće.
  • Birajte sireve s manjim udjelom soli (do 200 mg natrija, odnosno 0,2 g soli na 100 g).
  • Pripremajte domaći kruh s manjim udjelom soli.
  • Ne dosoljavajte kuhanu hranu, nego ju začinite (peršinom, bosiljkom, origanom, majčinom dušicom, ružmarinom, cimetom, kurkumom), a izbjegavajte zamjene za sol bogate kalijem.

Kada se javljaju jetrena encefalopatija i hipoglikemija?

Kada jetra ne može dobro obavljati svoju zadaću, u organizmu se nakupljaju amonijak i drugi toksini, što može rezultirati neurološkim poremećajem zvanim jetrena encefalopatija. Da biste prevenirali nakupljanje amonijaka u organizmu, ograničite unos proteina i dajte prednost proteinima biljnog podrijetla poput mahunarka (graha, leće, soje). Također, zbog nemogućnosti pohrane glukoze u obliku glikogena u jetri može se pojaviti hipoglikemija. Stoga bolesnicima preporučujemo da tijekom dana češće, svaka dva do tri sata, konzumiraju manje obroke koji sadržavaju složene ugljikohidrate poput tjestenine, krumpira ili riže.

Ascites, jetrena encefalopatija i hipoglikemija najčešće su komplikacije povezane s karcinomom jetre. Pravovremenim prepoznavanjem i prilagodbom prehrane moguće je ove komplikacije svesti na najmanju moguću razinu.

 

 

Ako želite, možete prijeći na sljedeću kategoriju članaka ili pomoću kalkulatora provjeriti jeste li u riziku od pothranjenosti.