Proljev ili dijareja (grč. dia – kroz, rheo – tečem, diarroia – protok, proljev) uz opstipaciju (zatvor) je jedno od najčešćih i važnijih stanja koja zahvaćaju probavni sustav. Obilježen je povećanjem sadržaja vode u stolici uz povećanje broja stolica na više od tri na dan. Uz to se javljaju abdominalna bol, razdražljivost, povišena temperatura i povraćanje. Prehrambeni i općenito terapijski cilj jest izbjeći dehidraciju.
Proljev može imati negativne učinke na organizam
Proljevi uzrokuju dehidraciju, neravnotežu elektrolita, malapsorpciju, malnutriciju i smanjenje imunosne funkcije pa su terapijski najvažnije pravodobna i dostatna nadoknada manjka tekućine i korekcija vrijednosti elektrolita. Nužno je nadoknaditi tekućinu da bi se izbjegla dehidracija. Preporučuje se češća konzumacija manjih količina tekućine kako bi se osigurala prikladna hidracija dok intenzitet simptoma ne oslabi. Uz posebno formulirana oralna rehidracijska sredstva dobar izvor tekućine jesu bistre juhe ili „bujoni“ jer osiguravaju potrebnu sol koja se gubi proljevom.
Postoji li lijek za proljev?
Popularna terapija za dijareju jest dijeta BRAT pri kojoj se unos namirnica ograničava na banane, rižine pahuljice ili rižu, ribanu jabuku i dvopek. Relativna dobrobit ove dijete još nije dokazana, no primjenjuje se već niz godina. Navedene namirnice vrlo su blage, tako da neće nadražiti iscrpljeni probavni sustav.
Osim primjene dijete, osobe koje imaju proljev osobito bi trebale konzumirati prehrambena vlakna. Istraživanja pokazuju da bolesnici vrlo dobro podnose prehrambena vlakna koja na njih djeluju blagotvorno jer umiruju crijevnu funkciju i time olakšavaju regulaciju proljeva.
Kako prehrambena vlakna olakšavaju simptome proljeva?
Velik broj znanstvenih studija upućuje na to da prehrambena vlakna mogu poboljšati funkciju gastrointestinalnog sustava kod pacijenata, odnosno poboljšati promet u crijevima, povećati produkciju kratkolančanih masnih kiselina, smanjiti proljev, zatvor i upotrebu laksativa te poboljšati njihovu podnošljivost.
Blagotvorno djelovanje topljivih prehrambenih vlakana
Iznimno blagotvorno djelovanje pokazala je posebna skupina prehrambenih vlakana – onih topljivih u vodi – poput indijskog trputca (psilijuma) i sjemenka chie. Osim što djeluju na smanjenje epizoda proljeva, njihova konzumacija povezuje se s trendom nižih vrijednosti glukoze i kolesterola u plazmi te može smanjiti atrofiju crijevnih resica koja je česta nuspojava proljeva. Unos topljivih prebiotičkih vlakana (npr., fruktooligosaharida) pokazuje i potencijal za terapiju upalnih zbivanja u crijevu. Topljiva prehrambena vlakna nalazimo u voću i povrću: u procesu probave otapaju se stvarajući viskoznu masu koja štiti cjelokupan probavni sustav od apsorpcije različitih supstancija.
Obogaćivanje enteralnih pripravaka vlaknima – da ili ne?
Brojna istraživanja upozoravaju na važnost obogaćivanja enteralnih pripravaka prehrambenim vlaknima. Rezultati znanstvenih studija pokazali su da su enteralni pripravci obogaćeni posebnom vrstom topljivih vlakana (gumom guar) povezani sa smanjenjem epizoda proljeva kod hospitaliziranih pacijenata i s trendom nižih vrijednosti glukoze u krvi. Relevantni su dokazi blagotvorna djelovanja obogaćenih enteralnih pripravaka i pri akutnoj i kroničnoj zdravstvenoj skrbi u svim dobnim skupinama. Stoga primjenu enteralnih pripravaka s dodanim prehrambenim vlaknima valja razmatrati kao važan dio nutritivne njege u bolesnika s proljevom.
Zaključak
Proljev je uz opstipaciju (zatvor) jedno od najčešćih stanja koja zahvaćaju probavni sustav. Proljev može imati negativne učinke na organizam uključujući dehidraciju, neravnotežu elektrolita i malapsorpciju. Stoga su iznimno važne pravodobna i dostatna nadoknada manjka tekućine i korekcija vrijednosti elektrolita. Također, bolesnici vrlo dobro podnose prehrambena vlakna koja na njih djeluju blagotvorno jer umiruju crijevnu funkciju.
Ako želite, možete prijeći na sljedeću kategoriju članaka ili pomoću kalkulatora provjeriti jeste li u riziku od pothranjenosti.