Odabrana tema: Sve teme
1 2 ... 19 > >>

Problemi kod karcinoma usne šupljine

Glavni simptomi karcinoma koji zahvaćaju oralno područje su dugotrajno prisustvo ranica u ustima koje krvare, različite kvržice ili zadebljanja na sluznici ili jeziku, bol u grlu, otežano žvakanje, gutanje, osjećaj utrnosti ili oticanja, promjene u glasu te povećanje limfnih čvorova u vratu.

Pročitaj više

Karcinom kože - znanje je vaša najbolja obrana

Melanom čini samo oko 2% zloćudnog karcinoma kože, ali uzrokuje većinu smrti. BCC je najčešći oblik karcinoma i obično je sporo rastući i lokalno invazivan dok je SCC drugi najčešći oblik nemelanomatoznog karcinoma kože koji čini otprilike 20% do 30% slučajeva.

Pročitaj više

Karcinom štitnjače

Karcinom štitnjače (TC) najčešći je oblik karcinoma koji zahvaća endokrini sustav, a čini 3,4% svih karcinoma koji se dijagnosticiraju godišnje širom svijeta

Pročitaj više

Smjernice za prehranu i suplementaciju onkoloških bolesnika u doba korone

Uloga prehrane u terapiji malignih bolesti, posebno u vrijeme pandemije, je potporna – može nam pomoći kod tegoba izazvanih samom malignom bolešću, ali i tegoba koje izaziva onkološka terapija.

Pročitaj više

Vitamin D i onkološki bolesnici u vrijeme korone

Liječenje karcinoma može dodatno smanjiti razinu vitamina D izazivanjem nuspojava koje rezultiraju neuhranjenošću, promjenama u načinu života i prehrambenih navika. Izlaganje sunčevoj svjetlosti i uzimanje vitamina D u obliku dodataka prehrani dva su vrlo važna parametra u razdobljima prije i poslije liječenja. To su čimbenici na koje se može lako utjecati i zato ih se ne smije zanemariti.

Pročitaj više
1 2 ... 19 > >>

Glavni izbornik