Sirutka i kazein dvije su skupine proteina koje nalazimo u mlijeku. Dok sirutka čini 20% ukupne količine proteina mlijeka, na kazein otpada čak 80% svih mliječnih proteina.
Sirutka
Sirutka je „stara“ kao i sirevi, no ta se dragocjena tekućina najprije bacala, a njezina primjena u ljudskoj prehrani započela je nakon što se saznalo da je sirutka izvanredan izvor visokovrijednih proteina.
Sirutka je zapravo tekućina koja nastaje pri proizvodnji sira, nakon što se mlijeko zgruša i izdvoje mliječni protein kazein te većina mliječne masti. Samim time vrijedne hranjive tvari topljive u vodi prelaze iz mlijeka u sirutku, a ona se istodobno osiromašuje kalorijama pa tako 100 mL sirutke osigurava tek 24 kcal. Sirutka sadržava manje količine vitamina skupine B te kalcij, kalij, magnezij, fosfor, natrij i cink. Ipak, najvrjednija tvar u sirutki jesu proteini.
Proteini sirutke sadržavaju sve esencijalne aminokiseline te su potpuno probavljivi i iskoristivi. Oni su i dobar izvor razgrananih aminokiselina, koje su nakon unosa u organizam lako i brzo iskoristive. Zbog velikog udjela važnih aminokiselina (lizina, cisteina i metionina) proteine sirutke krasi veća biološka vrijednost od kazeina.
Kazein
Naziv kazein potječe od latinske riječi caseus, što znači sir. Naime, kazein je protein čije zgrušavanje omogućava proizvodnju sira i osnovni je protein ove obožavane namirnice. Poput ostalih proteina životinjskog podrijetla, i kazein je cjelovit izvor proteina te osigurava sve esencijalne aminokiseline koje naše tijelo treba za rast, pravilno funkcioniranje i popravak tkiva.
Zanimljivo je da je kazein poznat kao protein s „vremenskim otpuštanjem“. Naime, u našem probavnom sustavu ovaj se protein sporo apsorbira te konstantno otpušta aminokiseline tijekom duljeg vremena. Tako pomaže stanicama u proizvodnji proteina, čak i u razdoblju kada naše tijelo troši vlastite zalihe proteina u mišićima da bi osiguralo energiju, primjerice tijekom gladovanja ili bolesti. Upravo stoga kazein često nazivamo i antikataboličkim proteinom jer nam pomaže pri smanjenju razgradnje vlastitih mišića.
Zaključak
Sirutka i kazein iznimni su izvori kvalitetnih proteina, a njihovom konzumacijom možemo pridonijeti zadovoljenju ukupnih dnevnih potreba za proteinima, ali i poboljšanju cjelokupnog zdravlja organizma.
Ako želite, možete prijeći na sljedeću kategoriju članaka ili pomoću kalkulatora provjeriti jeste li u riziku od pothranjenosti.