Glavni izbornik

Odabrana tema: Sve teme

Nutritivne strategije kod simptoma onkološkog liječenja (2. dio)

Prehrana onkoloških bolesnika mora udovoljiti nutritivnim zahtjevima, u prvom redu, za energijom i proteinima, međutim, nikako se ne smije zanemariti hedonistička komponenta hrane. Obroci onkoloških bolesnika moraju biti vizualno aktraktivni i izrazito ukusni. Izgled i prezentacija obroka potaknut će na konzumaciju te obroci mogu predstavljati zadovoljstvo i doprinijeti dobrobiti i poboljšanju stanja uhranjenosti.

Pročitaj više

Nutritivne strategije kod simptoma onkološkog liječenja (1. dio)

Dosadašnji napredak u liječenju karcinoma doveo je do značajnog poboljšanja stope preživljenja. Međutim, onkološka terapija može dovesti do nutritivnih i metaboličkih promjena kod oboljelih koje negativno utječu na zdravstveno stanje, što dovodi do odgađanja provedbe terapije i nepovoljnog utjecaja na prognozu bolesti. Očuvanje optimalnog stupnja uhranjenosti poboljšava toleranciju na onkološku terapiju stoga je iznimno važno u procesu liječenja rješavati probleme koji se mogu javiti u prehrani poput poteškoća kod gutanja i probave hrane koje mogu dovesti do gubitka na tjelesnoj masi.

Pročitaj više

Život s malignom bolešću tijekom blagdana

Božićni blagdani tradicionalno predstavljaju vrijeme veselja i slavlja. Za mnoge ovo razdoblje godine predstavlja vrijeme okupljanja obitelji i proslave religijskih vjerovanja. Međutim, blagdani nerijetko izazivaju i pomiješane emocije – veselje i stres, sreću i tugu, ali i zahvalnost i frustraciju. To se posebice odnosi na osobe koje boluju od maligne bolesti, kao i njihove obitelji, koji se u ovom prazničnom razdoblju godine nerijetko osjećaju u raskoraku od ostatka svijeta.

Pročitaj više

Prehrana kod povišene razine kalija

Kalij je elektrolit koji pomaže u održavanju pravilnog rada srca, živaca i mišića. Hiperkalijemija je stanje koje karakterizira povišena razina kalija u krvi, a koja je viša od 5,5 mmol/L. Razina kalija koja je između 5,1 i 6,0 mmol/L smatra se blagom hiperkalijemijom dok se razina viša od 6,0 mmol/L smatra umjereno do teškom hiperkalijemijom. Kod oboljelih od karcinoma često dolazi do poremećaja u razini elektrolita uključujući i hiperkalijemiju, a poremećaje elektrolita uzrokuju bolest, onkološka terapija, unos lijekova ili pridružene bolesti.

Pročitaj više

Kako se dijagnosticira karcinom dojke?

Rano otkrivanje karcinoma dojke i dobivanje najsuvremenije i adekvatne onkološke terapije najvažnije su strategije za sprječavanje smrti od karcinoma dojke. Karcinom dojke koji se otkrije rano, prije pojave simptoma, uspješnije se liječi stoga je važno redovito provoditi testove probira koji su najpouzdaniji način ranog otkrivanja karcinoma dojke.

Pročitaj više