Glavni izbornik

Odabrana tema: Sve teme
<< < 2 3 4 ... 20 > >>

Tjelesna aktivnost može pomoći pri održanju mišićne mase onkoloških bolesnika

Tjelesna je aktivnost definirana kao bilo koja radnja kojom se pokreću skeletni mišići te dovodi do potrošnje veće energije negoli u mirovanju.

Pročitaj više

Karcinomi glave i vrata

U zloćudne tumore glave i vrata ubrajaju se karcinomi usnice, usne šupljine, ždrijela, grkljana, nosa i paranazalnih sinusa te žlijezda slinovnica. Nalaze se na šestome mjestu u odnosu prema svim skupinama dijagnosticiranih vrsta karcinoma u svijetu.

Pročitaj više

Što su proteini i zašto su nam nužni?

Proteini su velika skupina molekula od kojih je sastavljeno svako tkivo, prijeko potrebnih za stvaranje i rast novih stanica te pravilno funkcioniranje svih živih bića.

Pročitaj više

Koja je uloga probavnog sustava u očuvanju zdravlja?

Probavni sustav pruža se od usne šupljine do analnog kanala, a osim navedenih struktura, obuhvaća i jednjak, želudac, jetru, gušteraču, žučni mjehur te tanko i debelo crijevo.

Pročitaj više

Što je dijabetes i kako ga prepoznati?

Šećerna bolest ili dijabetes (Diabetes mellitus) klinički je sindrom karakteriziran povišenom koncentracijom glukoze u krvi (plazmi), što se još naziva i hiperglikemijom. Dijagnostička vrijednost za dijabetes jest koncentracija šećera u krvi ≥ 7,0 mmol/L ili dva sata nakon obroka ≥ 11,1 mmol/L. Dijabetes može imati različite uzroke, no glavna podjela razlikuje dijabetes tipa 1 i dijabetes tipa 2.

Pročitaj više
<< < 2 3 4 ... 20 > >>