Glavni izbornik

Odabrana tema: Sve teme

Karcinom bubrega

Tumori bubrega čine 2 do 3 % svih tumora. U zapadnim zemljama učestalost pojave karcinoma bubrega raste 2% godišnje, uključujući i Hrvatsku, dok neke zemlje, poput skandinavskih zemalja, bilježe smanjenje učestalosti.

Pročitaj više

Što je palijativna skrb ?

Palijativna skrb predstavlja rastuće područje medicine koje za cilj ima poboljšati kvalitetu života osoba s ozbiljnom i životno ugrožavajućom bolešću, a uključuje brigu oko tjelesnog, emocionalnog i duševnog stanja osobe, kao i socijalnog aspekta života.

Pročitaj više

Vrste karcinoma mišićnog sustava

Naziv karcinomi mišićnog sustava odnosno mišića zapravo označava sarkome mekog tkiva. Točnije, radi se o grupi zloćudnih tumora koji se pojavljuju u tkivima poput mišića, tetiva, masnog tkiva, krvnih i limfnih žila, kao i u živcima i zglobnim ovojnicama (sinovijalnom tkivu). Predstavljaju oko 1% svih karcinoma kod odraslih.

Pročitaj više

Smijem li jesti meso kod dijagnoze maligne bolesti?

U mnogim dijelovima svijeta meso predstavlja glavni dio obroka. Nutritivno gledano, meso u prehrani čini značajan izvor proteina i masti, kao i esencijalnih vitamina i minerala poput željeza, cinka, vitamina A i vitamina B skupine. Međutim, brojna su istraživanja pokazala kako unos prerađenog (hrenovke, kobasice, salame), ali i neprerađenog crvenog mesa (teletina, junetina, govedina, janjetina, kozletina, svinjetina) povećava rizik od nekoliko vrsta karcinoma.

Pročitaj više

Nutritivne strategije kod simptoma onkološkog liječenja (2. dio)

Prehrana onkoloških bolesnika mora udovoljiti nutritivnim zahtjevima, u prvom redu, za energijom i proteinima, međutim, nikako se ne smije zanemariti hedonistička komponenta hrane. Obroci onkoloških bolesnika moraju biti vizualno aktraktivni i izrazito ukusni. Izgled i prezentacija obroka potaknut će na konzumaciju te obroci mogu predstavljati zadovoljstvo i doprinijeti dobrobiti i poboljšanju stanja uhranjenosti.

Pročitaj više