Odabrana tema: Sve teme
<< < 3 4 5 ... 16 > >>

Nutritivni status kao alat za procjenu malnutricije

Nutritivni status pojedinca definiran je nizom povezanih čimbenika, a utvrđuje se sintezom informacija prikupljenih različitim metodama.

Pročitaj više

Dobar nutritivni status onkološkog bolesnika poboljšava ishod liječenja

Nutritivni status kao skup informacija o uhranjenosti bolesnika važan je čimbenik u kliničkoj onkologiji.

Pročitaj više

Tumorska kaheksija gubitak tjelesne mase

Pojam tumorske kaheksije opisuje se kao gubitak tjelesne mase kod onkoloških bolesnika koji se ne može nadoknaditi uobičajenom prehranom. Uz tumorsku kaheksiju često se veže termin anoreksija, odnosno smanjeni unos hrane (gladovanje) te se katkad rabi i naziv „tumorska anoreksija-kaheksija“. Brojni su uzroci gladovanja – od psiholoških, kao što su stres i strah od dijagnoze maligne bolesti, pa sve do posljedica specifičnog onkološkog liječenja. No i sama tumorska kaheksija slabljenjem organizma može utjecati na pojavu anoreksije.

Pročitaj više

Sarkopenija gubitak mišićne mase uz gubitak snage

Sarkopenija je sindrom koji označava gubitak mišićne mase uz gubitak snage i funkcije. Posljedično, dolazi do otežanoga svakodnevnog funkcioniranja, lošije kvalitete života, a može dovesti i do smrtnog ishoda.

Pročitaj više

Razlika između sarkopenije i tumorske kaheksije

Sarkopenija i tumorska kaheksija pojmovi su koji se katkad pogrešno rabe kao sinonimi. Naime, znakovi i simptomi obaju poremećaja slični su, dok su uzroci njihova nastanka posve različiti. Međutim, često su sarkopenija i tumorska kaheksija isprepletene pojave. Osoba s tumorskom kaheksijom često boluje i od sarkopenije, dok nije nužno da osoba koja boluje od sarkopenije istodobno boluje od (tumorske) kaheksije.

Pročitaj više
<< < 3 4 5 ... 16 > >>

Glavni izbornik