Odabrana tema: Sve teme
<< < 1 2 ... 4 5 6 ... 17 > >>

Što je imunoterapija?

Imunosni sustav čovjeka čine bijele krvne stanice te organi i tkiva limfnog sustava. Primarna je njegova zadaća borba protiv infekcija, ali i tumora. Sve stanice obrambenog sustava pojedinca „naučene“ su prepoznati samo one stanice i proteine koji u normalnim okolnostima pripadaju točno tom organizmu.

Pročitaj više

Koji su prvi znakovi pothranjenosti?

Suprotno očekivanomu, malnutricija, odnosno pothranjenost u onkološkog bolesnika ne mora uvijek biti vidljiva. Često se stupanj uhranjenosti bolesnika podcjenjuje i ne prepoznaje, a razlozi su višestruki.

Pročitaj više

Prednosti uravnotežene prehrane tijekom onkološkog liječenja

Prikladan nutritivni status najbolja je podloga za liječenje maligne bolesti. Liječnici i ostali sudionici tima koji donosi odluke o liječenju individualno pristupaju svakom bolesniku pri klasičnom liječenju, a isto vrijedi i za teškoće u prehrani. Kad uravnotežena prehrana nije dovoljna za održavanje uhranjenosti, mogu pomoći oralni nadomjesni pripravci koje će, prema potrebi, propisati liječnik. Sadržavaju hranjive tvari te vitamine i minerale u koncentriranom obliku.

Pročitaj više

Kako spriječiti ili ublažiti simptome suhoće usta?

Suha usta čest su problem koji se može javiti kao posljedica smanjene proizvodnje sline ili promjene u sastavu sline.

Pročitaj više

Što je konstipacija, a što opstipacija?

Opstipacija je odsutnost spontanog pražnjenja crijeva, dok pod konstipacijom razumijevamo rijetke, tvrde i suhe stolice malena volumena, uz otežano pražnjenje crijeva i osjećaj nepotpuna pražnjenja.

Pročitaj više
<< < 1 2 ... 4 5 6 ... 17 > >>

Glavni izbornik