Glavni izbornik

20.12.2023.

Život s malignom bolešću tijekom blagdana

Božićni blagdani tradicionalno predstavljaju vrijeme veselja i slavlja. Za mnoge ovo razdoblje godine predstavlja vrijeme okupljanja obitelji i proslave religijskih vjerovanja. Međutim, blagdani nerijetko izazivaju i pomiješane emocije – veselje i stres, sreću i tugu, ali i zahvalnost i frustraciju. To se posebice odnosi na osobe koje boluju od maligne bolesti, kao i njihove obitelji, koji se u ovom prazničnom razdoblju godine nerijetko osjećaju u raskoraku od ostatka svijeta.

Male promjene u planovima značajno olakšavaju svakodnevicu oboljelih

Mogli bismo reći da se i sama pomisao na proslavu blagdana nakon potresne dijagnoze, kao što je dijagnoza maligne bolesti, može činiti poprilično bizarnom. No, onkološki bolesnici i njihove obitelji uistinu mogu imati koristi od zajedničkih trenutka provedenih tijekom blagdana, iako će biti potrebno prilagoditi određene planove i tradicije. 

Stoga se za početak svakako valja upitati što je sve moguće učiniti kako bi ovo razdoblje proteklo što ugodnije. Pomoći mogu prilagodbe u planovima, primjerice promjena vremena (ili čak i datuma) proslave, pa makar to značilo i da se proslava neće održati na sam datum blagdana. Osim toga, na umu svakako treba imati i nuspojave liječenja poput mučnine i umora te ponašanje prilagoditi situaciji i zdravstvenom stanju oboljele osobe.

Za bolesnike koji blagdane moraju provesti u bolnici, čak i kratki posjet članova obitelji i prijatelja donijet će posebno ozračje, što je u konačnici i bit blagdana. 

Praktični savjeti za ugodnije blagdane 

Prihvatite pomoć

Nakon dijagnoze maligne bolesti i tijekom procesa liječenja, sigurno ste bili obasipani ponudama za pomoć i podršku. Blagdani su zasigurno vrijeme kada bi bilo poželjno prihvatiti te ponude. Trebate li pomoć oko postavljanja božićnih lampica ili pakiranja darova, nemojte se ustručavati zamoliti prijatelje i članove obitelji za pomoć. Njima će biti drago što ste pomoć prihvatili i što vam mogu pomoći, a vi ćete vjerojatno uživati i u njihovoj pomoći i u njihovom društvu.

Izmijenite tradiciju

U blagdansko vrijeme vrlo je moguće pretjerati i preopteretiti se obavezama. Ove godine pokušajte se usredotočiti na glavni razlog obiteljskih okupljanja, a to je uživanje u vremenu provedenom s najmilijima. Ako je u vašoj obitelji tradicija okupiti se za božićnom večerom, to je moguće postići bez provođenja nebrojenih sati u kuhinji. Primjerice, možete zamoliti svakog gosta da donese jelo ili naručite hranu iz dostave. S druge strane, ako je priprema jela nešto što vas opušta i veseli, zamolite goste da vam se pridruže u kuhinji i pruže pomoć u pripremi blagdanske trpeze.

Odvojite vrijeme za sebe

Napravite pauzu od raznih blagdanskih aktivnosti i uzmite vrijeme samo za sebe kako biste napunili baterije. Pođite u laganu šetnju, odrijemajte ili si priuštite toplu kupku. Ako sudjelujete na blagdanskom okupljanju i primijetite da će se ono odužiti što vama ne odgovara, u potpunosti je u redu ispričati se i ranije otići. Ako ste pak prihvatili poziv, a u tom trenutku se ne osjećate se dobro i ne želite ići, svakako imate pravo odustati u posljednji čas. Neka vam vaše zdravlje bude na prvom mjestu.

Ne trebate biti raspoloženi cijelo vrijeme

Kada bolujete od maligne bolesti, ta činjenica vas stalno prati. Budući da blagdansko vrijeme ljudi vrlo često koriste kako bi razmislili o godini na izmaku, za onkološke bolesnike u potpunosti je normalno da u ovo vrijeme tuguju za životom kakav su imali prije dijagnoze te osjećaju tjeskobu po pitanju budućnosti. Ljutnja, tuga i frustracija uobičajene su i razumljive emocije koje nekada prate onkološke bolesnike te ne nestaju čudom tijekom blagdana. Stoga izrazite svoje osjećaje iskreno. U redu je i smijati se i plakati.

Slavite male stvari koje vas svakodnevno vesele

Iako bolujete od maligne bolesti, ona vas ne određuje kao osobu. Slavite i uživajte u malim stvarima koje vas vesele, bez obzira je li riječ o gledanju dobrog filma s najdražima, čitanju knjige uz šalicu čaja ili tople čokolade ili pak opuštanju u kozmetičkom salonu. Iskoristite ovo vrijeme kako biste proslavili sve lijepe stvari u svojem životu.