Glavni izbornik

13.04.2019.

Kako doći do enteralne prehrane?

Enteralni pripravak izdaje se na liječnički recept prema preporuci bolničkog liječnika specijalista koji propisuje dnevnu dozu i vrstu pripravka. Nakon što specijalist napiše preporuku za enteralni pripravak liječnik obiteljske medicine izdaje recept za izdavanje enteralnih pripravaka u ljekarni. Za bolesnika je važno da uzima enteralne pripravke pod nadzorom liječnika. Ako pacijent nije dobio preporuku za enteralnu prehranu, poželjno je potaknuti mjerodavne liječnike na procjenu nutritivnog statusa bolesnika i razmatranje kliničkog tijeka bolesti kako bi se utvrdilo je li bolesniku potreban dodatni unos enteralnih pripravaka.

Pri izdavanju enteralnih pripravaka zdravstveni djelatnici upozoravaju pacijenta da s oralnom primjenom enteralnih pripravaka treba početi polako i uzimati ih gutljaj po gutljaj tijekom nekoliko sati. Tolerancija na oralno primijenjene enteralne pripravke postupno se povećava pa stoga većina bolesnika nakon nekoliko dana primjene pripravak može uzeti tijekom 20 – 30 minuta.

Kod pacijenata s očuvanim oralnim unosom hrane enteralni pripravak nije zamjena za uravnotežene obroke, već se rabi kao dodatak prehrani ili međuobrok. Poželjno je enteralne pripravke konzumirati 2 sata prije ili poslije glavnih obroka, no oni mogu biti i sastavni dio glavnih obroka, uklopljeni u različite recepte za napitke ili jela. Pri zagrijavanju poželjno je da temperatura ne prelazi 40 °C, no kratkotrajno zagrijavanje na temperaturi od 60 do 70 °C neće bitno degradirati većinu nutrijenata. Ipak, nije poželjno zagrijavati pripravke do vrenja.

Obično su bolesnicima dostupni različiti okusi propisanog enteralnog pripravka, a pripravak najčešće više godi lagano rashlađen. Pripravci se mogu razrijediti vodom ako je njihov okus bolesniku preintenzivan, a dostupni su i pripravci bez okusa koji tada imaju oznaku „neutral“.

Nakon otvaranja pripravak se može čuvati u hladnjaku 24 sata, a otvoreni pripravak može se držati na sobnoj temperaturi do 2 sata. Prosječna trajnost zatvorenih enteralnih pripravaka na sobnoj temperaturi jest 15 mjeseci.