11.09.2019.

Kako ketogena dijeta utječe na glioblastom?

Prikazi pojedinih bolesnika te istraživanja provedena na pokusnim životinjama pokazala su da bi ketogena dijeta mogla biti potporna terapija standardnom onkološkom liječenju glioblastoma. Glioblastom je jedan od najagresivnijih oblika tumora mozga, a osim kod ove zloćudne bolesti, ketogena dijeta pokazala se korisnom i u oboljelih od epilepsije.

Zdrave stanice mozga i tumorske stanice razlikuju se u mogućnosti iskorištavanja ketona kao „goriva“ za rast. Normalne, zdrave stanice mozga mogu crpiti energiju za rast i iz glukoze i iz ketonskih tijela, dok su tumorske stanice ovisne ponajprije o glukozi kao izvoru energije zbog smanjenog djelovanja ključnih ketolitičkih enzima. Stoga se dostupnost glukoze svodi na minimum, što je temelj ketogene dijete.

Tko smije provoditi ketogenu dijetu?

Probir bolesnika kod kojih je opravdano pokušati s uvođenjem ketogene dijete provodi mjerodavni onkolog. Plan prehrane, koji mora biti individualno prilagođen svakom bolesniku, izrađuje klinički nutricionist/dijetetičar. Postoje i brojni kriteriji koje oboljeli od glioblastoma moraju zadovoljiti da bi dobili zeleno svjetlo za provođenje ovoga strogog režima prehrane. Stupanj bolesti i njezina prognoza te podnošenje temeljnog onkološkog liječenja i prehrane bogate mastima bitni su parametri koji se uzimaju u obzir. S druge strane, isključni su kriteriji šećerna bolest, odstranjen žučni mjehur, trudnoća i bolesti jetre, bubrega ili srca. Dijeta se obično provodi usporedo s uvođenjem onkološke terapije (kemoterapija i zračenje) te se istodobno prati uspješnost osnovnog i suportivnog liječenja.

Što znači omjer 3 : 1 u ketogenoj dijeti za bolesnike s glioblastomom?

Ketogena nutritivna terapija nije standardizirana, već se prilagođava svakom pacijentu posebno. Prvi važan korak pri ulasku u svijet ketogene dijete jest određivanje energijskih potreba pacijenta, ovisno o njegovoj tjelesnoj masi.

Budući da su pri ketogenoj dijeti primarni izvor energije masti, unos proteina i ugljikohidrata određuje se prema unosu masti. Dakle, u standardnoj ketogenoj dijeti količina masti u gramima u odnosu prema zbroju grama proteina i ugljikohidrata mora biti 3 : 1.

Masti : proteini + ugljikohidrati = 3 : 1Uz standardnu ketogenu dijetu, s omjerom masti te proteina i ugljikohidrata 3 : 1, postoji i restriktivnija ketogena dijeta u kojoj se taj omjer pomiče prema 4 : 1 u korist masti. Osim ketogene dijete, za postizanje ketoze primjenjuju se i dvije verzije Atkinsove dijete koje su vrlo slične ketogenoj dijeti. Za razliku od ketogene dijete, obje verzije Atkinsove dijete ne mjere strogo količinu hrane, nego rabe kuhinjsko posuđe za mjerenje zbog čega su i lakše za provođenje. Međutim, restriktivnijom ketogenom dijetom brže se postiže stanje ketoze.

Ketogena dijeta tablica

U prvim danima provođenja dijete bogate mastima mogući su problemi sa zatvorom, napuhnutosti i osjećajem mučnine. Međutim, to su prolazni simptomi koji nestaju vrlo brzo, čim se organizam navikne na novi obrazac prehrane.

Osobe koje provode bilo koju od navedenih dijeta obično same kontroliraju ketonska tijela u urinu svaka dva do tri dana posebnim tračicama što se mogu kupiti u ljekarnama. Također, za vrijeme provođenja ketogene dijete obratite pozornost na mjerenje masnoća u krvi svaka tri do šest mjeseci kako biste na vrijeme prepoznali potencijalni rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Povišene vrijednosti ukupnih masnoća, ukupnog kolesterola ili „lošega“, LDL-kolesterola mogu biti rizični čimbenici za razvoj bolesti srca i krvnih žila, stoga ih je važno kontinuirano pratiti.

Na kraju, umjesto zaključka donosimo nekoliko savjeta za bolesnike, ali i cijelu obitelj:

  • Osobe oboljele od zloćudne bolesti koja zahvaća mozak često imaju funkcionalne smetnje, stoga je iznimno važna potpora obitelji koja će pomoći pri stjecanju novih prehrambenih navika i ponašanja. Budite strpljivi i puni razumijevanja.
  • Važno je da članovi uže obitelji shvate važnost pridržavanja novog obrasca prehrane kako ne bi imali osjećaj grižnje savjesti ako bolesniku uskrate neku namirnicu koju voli ili poželi, ali se ona ne uklapa u novi obrazac prehrane.
  • Kontinuirano praćenje pacijenata kod kliničkog nutricionista/dijetetičara iznimno je važan segment ovog oblika dijetoterapije, a ujedno osigurava pravilno provođenje ketogene dijete.
  • Radi lakšeg provođenja ovoga zahtjevnog modela prehrane katkad se rabe posebno formulirani pripravci hrane za osobite medicinske potrebe bogati mastima.

Ovo je posljednji članak unutar ove kategorije odaberite novu