Glavni izbornik

15.12.2022.

Kako mišićna masa utječe na uspješnost kemoterapije?

Lijekovi kojima se suzbija karcinom odnosno kemoterapeutici djeluju neprijateljski na mehanizme dijeljenja stanica što dovodi do smrti stanica karcinoma, međutim, istovremeno su odgovorni i za toksično djelovanje u tijelu domaćina. Nuspojave kod primjene ovih lijekova su mučnina, povraćanje, proljev, gubitak apetita, promjene u tjelesnoj masi i njenom sastavu i anemija. Najčešći simptom, koji pogađa oko 70% oboljelih liječenih kemoterapijom je gubitak mišićne mase, slabost u mišićima i umor. 

Mišićna masa ima dva neprijatelja: tumor i terapiju

Karcinom djeluje negativno na funkciju mišića čineći ih slabijima što narušava kvalitetu života oboljelih, a kemoterapija dodatno pogoršava stanje. Pokazalo se kako kemoterapija potiče potrošnju ili gubitak mišićne mase kod bolesnika s uznapredovalim tumorima na plućima, dojci, debelom crijevu i prostati, a osim na mišiće, kemoterapija djeluje negativno i na zdravlje zglobova i kostiju. Rezultati kliničkih istraživanja pokazali su da sastav tijela, a posebno mišićna masa igra ključnu ulogu u odgovoru tijela na kemoterapiju i obrani od toksičnosti terapije. Tjelesna masa, točnije mišićna masa, može biti pretkazatelj uspješnosti liječenja i preživljenja. 

Što se događa u mišićima oboljelih?

Istraživanja su pokazala da kod većine oboljelih od karcinoma koji se liječe kemoterapijom dolazi do gubitka i mišićne mase i masnog tkiva odnosno tumorske kaheksije. Pokazalo se da u mišićima oboljelih dolazi do negativne ravnoteže dušika odnosno da je razgradnja mišićnog tkiva veća od izgradnje. Na staničnoj razini tumor i terapija aktiviraju proupalne mehanizme, suzbijaju anabolizam odnosno izgradnju mišićnog tkiva, a potiču proteolizu odnosno razgradnju proteina mišićnog tkiva uplićući se u metabolizam iskorištavanja kisika za dobivanje energije i oštećujući mitohondrije. 

Taktika za suzbijanje toksičnosti kemoterapije je očuvanje mišićne mase

Niska mišićna masa, bez obzira radi li se o pretilosti ili pothranjenosti, povezana je s lošijom prognozom i kvalitetom života, većim nuspojavama povezanim s liječenjem što uzrokuje prekidanje provedbe kemoterapije i smanjene učinkovitosti terapije. Onkološki bolesnici s niskom mišićnom masom imaju više postoperativnih infekcija i komplikacija, češće su hospitalizirani, dulje borave u bolnici i imaju kraće preživljenje. Točan mehanizam utjecaja višeg udjela mišićne mase u tijelu na veći uspjeh kemoterapije nije poznat, no pretpostavlja se da što je viši udio mišićne mase u tijelu imunosni sustav učinkovitije radi, a upala u organizmu je manja. Jedan od terapijskih pristupa tijekom onkološkog liječenja je i briga o mišićnoj masi koja uključuje farmakološku terapiju u kombinaciji s nutritivnom terapijom i tjelovježbom. Nutritivna terapija podrazumijeva adekvatan unos proteina u prehrani u kombinaciji s tvarima koje mogu imati protuupalno djelovanje i povoljan učinak na mišićnu masu poput omega – 3 masnih kiselina, točnije EPA masne kiseline. Intervencije koje kombiniraju različite hranjive tvari učinkovitije su od unosa pojedinačnih tvari. Pa se tako pokazalo kako unos EPA-e i aminokiseline leucin, arginin i metionin može udvostručiti sintezu proteina kada se koriste zajedno. Kao mudra nutritivna intervencija za očuvanje mišićne mase nameću se enteralni pripravci posebno namijenjeni onkološkim bolesnicima zbog svoje praktičnosti te zbog visokog sadržaja energije, proteina i lakoprobavljivih masti i jer su obogaćeni višestruko  korisnim omega – 3 masnim kiselinama i mnogim drugim hranjivim tvarima nužnima za oporavak organizma.

 

Literatura:

  • Caan BJ, Cespedes Feliciano EM, Kroenke CH. The Importance of Body Composition in Explaining the Overweight Paradox in Cancer-Counterpoint. Cancer Res. 2018 Apr 15;78(8):1906-1912. doi: 10.1158/0008-5472.CAN-17-3287. PMID: 29654153; PMCID: PMC5901895.
  • Limpawattana P, Theerakulpisut D, Wirasorn K, Sookprasert A, Khuntikeo N, Chindaprasirt J. The impact of skeletal muscle mass on survival outcome in biliary tract cancer patients. PLoS One. 2018 Oct 10;13(10):e0204985. doi: 10.1371/journal.pone.0204985. PMID: 30303998; PMCID: PMC6179280.
  • Pin F, Couch ME, Bonetto A. Preservation of muscle mass as a strategy to reduce the toxic effects of cancer chemotherapy on body composition. Curr Opin Support Palliat Care. 2018 Dec;12(4):420-426. doi: 10.1097/SPC.0000000000000382. PMID: 30124526; PMCID: PMC6221433.