Glavni izbornik

11.09.2019.

Kako terapija karcinoma pluća utječe na naše okusne pupoljke?

Osjet okusa vrlo je važan čimbenik koji omogućava da zadovoljimo tjelesne potrebe za energijom putem hrane bilo u stanju zdravlja ili bolesti. Postoji pet osnovnih okusa, i to: slatko, kiselo, slano i gorko. Osim činjenice da je osjet okusa važan za prikladan unos energije, on pruža zadovoljstvo, stoga disfunkcija percepcije okusa može narušiti kvalitetu života zbog negativnog utjecaja na apetit, tjelesnu masu i psihičko blagostanje.

Zašto se kod liječenja karcinoma pluća javljaju promjene okusa?

Kod oboljelih od karcinoma promjene osjeta okusa česte su, a javljaju se zbog primjene određenih lijekova, pojave ranica u ustima i liječenja kemoterapijom i radioterapijom. Promjene okusa najčešće su privremene, a nastaju i povlače se ovisno o primjeni terapije.

Koje su najčešće promjene okusa koje se pojavljuju kod liječenja karcinoma pluća?

 1. okus „kartona“ – sva hrana ima isti okus, što se može popraviti njezinim obogaćivanjem različitim začinima
 2. metalni okus – pripremajte hranu blagih okusa, izbjegavajte konzerviranu hranu i metalni pribor za jelo
 3. slani okus – konzumirajte manje slanu hranu
 4. izrazito slatki okus – izbjegavajte jako slatku hranu.

Kako smanjiti posljedice promjena okusa kod karcinoma pluća?

 1. Ako bolesniku odgovaraju gorki i kiseli okusi, savjetuje se uz obrok poslužiti limunadu, koja će osvježiti okusne pupoljke, ili poslužite ukiseljeno povrće.
 2. Vodu možete aromatizirati dodatkom kriške limuna, naranče ili krastavca.
 3. Ako bolesnik ima mučnine, hranu ohladite na sobnu temperaturu i poslužite ju na hladnim tanjurima da bi se smanjilo širenje njezina mirisa. Juhe i druge tekućine poslužite sa slamkom, po mogućnosti u šalici s poklopcem kako bolesnik ne bi vidio hranu ili osjetio njezin miris.
 4. Metalni okus hrane može se ublažiti upotrebom plastičnog pribora za jelo.
 5. Nakon svakog obroka očistite usta i jezik.
 6. Žvačite bombone i žvakaće gume s okusom mentola za osvježavanje usta, posebice prije obroka.
 7. Ako je sva hrana bljutava, poslužite ju s masnim i jakim umacima poput kečapa, senfa, ajvara, roštiljskog umaka, ljutih umaka, preljeva za salate, domaćih umaka od kopra ili rajčice.
 8. Bljutavu hranu obogatite komadićima tanko rezane pržene slanine ili šunke, sitno sjeckanom svježom paprikom, češnjakom ili lukom, tostiranim orašastim plodovima i jakim sirevima poput cheddara.
 9. Umjesto crvenog mesa birajte druge izvore proteina poput piletine, ribe, jaja, mahunarka i sira.
 10. Meso marinirajte u kiselim marinadama na bazi voćnih sokova, vina i umaka od soje.
 11. Hranu dekorirajte prije posluživanja i nastojte jela učiniti primamljivijim koristeći se namirnicama različitih boja i tekstura kako bi se stvorio kontrast: primjerice, upotrebljavajte sitno sjeckani peršinov list, tanke tračice prženoga bijelog dijela poriluka, mladi luk ili vlasac narezan na kolutiće, tostirane sjemenke (sezama, lana, chie, suncokreta), svježe klice za posipanje, listiće svježeg bosiljka, povrće poput mrkve i krastavca narezano spiralnim rezačem.

Na kraju, oboljelima od karcinoma pluća savjetujemo da se drže hrane koja im odgovara, a izbjegavaju onu koja im smeta. Međutim, mudro bi bilo povremeno isprobati nove okuse ili hranu koja bolesniku prije nije bila privlačna jer može doći do promjene osjeta okusa i preferencija.

 

 

Ako želite, možete prijeći na sljedeću kategoriju članaka ili pomoću kalkulatora provjeriti jeste li u riziku od pothranjenosti.