Glavni izbornik

11.01.2021.

Kako ublažiti posljedice gastrektomije?

Gastrektomija je najčešći postupak kojim se liječi karcinom želuca. Četiri su temeljna načina izvođenja gastrektomije, a danas se sve češće izvodi laparaskopskim putem.

Oporavak nakon operacije

Kako je gastrektomija opsežna operacija, oporavak je polagan i može biti dugotrajan. Oporavak obično uključuje do dva tjedna boravka u bolnici, gdje je pacijent u početku adekvatno nutritivno zbrinut prema protokolima nutritivne terapije. Već tjedan dana nakon operacije, bolesnici mogu početi s uvođenjem lagane hrane, ovisno o njihovom stanju. Važno je naglasiti kako je ovo tek početak oporavka, koji može trajati i do nekoliko mjeseci, stoga je od izuzetne važnosti strpljivost.

Prilagodba na novi način života

Bez obzira na način kojim je gastrektomija izvedena, promjene u načinu života i prehrane svakako će trebati primijeniti. Jedna od ključnih promjena bit će u broju i veličini obroka. Tako se preporučuje uvođenje manjih, čestih obroka raspoređenih tijekom dana umjesto uobičajena tri glavna obroka. 

Namirnice su koje prije operacije bile omiljene i česte na jelovniku bolesnika, sada mogu postati nepoželjne. Bolesnicima se savjetuje vođenje dnevnika prehrane, kako bi sa sigurnošću utvrdili koje namirnice uzrokuju neugodne simptome. 

Što je s vlaknima?

U samom početku oporavka nakon operacije, preporučuje se izbjegavanje uvođenja namirnica bogatih vlaknima, pogotovo ako je prehrana bolesnika prije operacije bila siromašna vlaknima. Namirnice bogate vlaknima potrebno je uvoditi postupno, na početku u manjim količinama, a zatim se količina može, prema potrebama i podnošljivosti, povećavati.

Vitamini i minerali

Bolesnici kojima je odstranjen samo dio želuca, mogu zadovoljiti većinu svojih potreba putem hrane. Namirnice bogate željezom, kalcijem, vitaminom C i D trebale bi postati dio svakodnevnog jelovnika. Međutim, osobe kojima je želudac odstranjen u cijelosti nisu u mogućnosti zadovoljiti vlastite potrebe isključivo putem hrane. Takvim bolesnicima važno je pratiti koncentracije željeza u krvi, a posebno vitamina B12 koji zahtjeva dodatnu nadoknadu u ovom slučaju. Međutim bez obzira na vrstu operacije, zbog smanjenog unosa hrane neposredno nakon operacije, preporučuje se nadoknaditi vitamine i minerale putem dodataka prehrani. 

Komplikacije

Kao i svaka druga operacija, gastrektomija nosi određene rizike od razvoja komplikacija poput infekcija ili krvarenja. Također, često dolazi do smanjenja mogućnosti apsorpcije pojedinih vitamina što može dovesti do određenih stanja i bolesti poput anemije i osteoporoze. Dakle, izuzetno je važno nadoknaditi pojedine nutrijente kako bi spriječili razvoj navedenih stanja, ali i omogućili njihovo blagotvorno djelovanje na organizam. 

Gubitak tjelesne mase

Ako se komplikacije i ne pojave, navedene promjene u prehrani mogu uzrokovati različite probavne smetnje te neugodan osjećaj prerane sitosti što može uzrokovati gubitak tjelesne mase. 

Tijekom oporavka važno je biti strpljiv i omogućiti tijelu da pravilno zacijeli nakon teške operacije. Osigurajte vlastitom organizmu mogućnost prilagodbe na novi obrazac prehrane i općenito način života. Time ćete postići optimalno stanje organizma, i u slučaju nenamjernog gubitka tjelesne mase, vratiti izgubljene kilograme. 

„Dumping“ sindrom

Dumping sindrom je stanje koje nastaje kao posljedica operacija želuca, pogotovo resekcijskih, a karakterizira ga naglo pražnjenje želuca nakon obroka. Očituje se simptomima poput slabosti, mučnine, vrtoglavice, bolova, povraćanja i znojenja što se naziva ranim dumpingom, a javlja se 10-30 minuta nakon obroka. Kako bi se hrana lakše probavila, dolazi do povećanja količine tekućine u tankom crijevu, koja se najčešće osigurava iz krvi. Ovaj proces može uzrokovati nagli pad krvnog tlaka, što se pak očituje nizom simptoma poput vrtoglavice, hladnog znoja i osjećaja nemoći. Višak vode u tankom crijevu uzrokuje nadutost, grčeve, mučninu te proljeve. Ako primijetite neki od navedenih simptoma, pokušajte si olakšati tako što ćete jesti manje, češće obroke. Isto tako, važno je jesti polako te u početku izbjegavati potpuno tekuću hranu (poput juha) koja može dodatno povećati količinu tekućine u tankom crijevu. Također, pokušajte se odmoriti nakon svakog obroka. Navedeni problemi svakako bi se trebali smanjiti ili potpuno povući tijekom vremena.

Druga vrsta sindroma naziva se kasni dumping, koji nastaje zbog naglog porasta koncentracije ugljikohidrata u tankom crijevu. Velike razlike u vrijednosti šećera u krvi potiču prekomjerno oslobađanje hormona inzulina, što dovodi do simptoma hipoglikemije nekoliko sati nakon obroka. Kod ove vrste sindroma također se savjetuje uvođenje učestalih, malih obroka, ali i uvođenje namirnica bogatih proteinima kako bi se izbjegli nagli skokovi glukoze i inzulina. 

Mučnine i proljevi

Manji broj pacijenata može, nakon operacije, imati simptome poput mučnina, proljeva i povraćanja. S obzirom na smanjeni volumen želuca nakon operacije, postoji mogućnost osjećaja prerane sitosti što može biti okidač za refleks povraćanja. Ovaj simptom također bi trebao nestati tijekom vremena. 

Kako si pomoći?

Vrijedno je upamtiti nekoliko savjeta kako si olakšati period oporavka nakon teške operacije:

  • Rasporedite obroke tijekom dana tako da imate pet do šest manjih, češćih obroka umjesto tri veća.

  • Konzumirajte namirnice visoke nutritivne gustoće, poput zobene kaše s orašastim voćem, omleta s maslacem ili bogatih smoothija, kako bi održali adekvatnu tjelesnu masu.

  • Ograničite unos dodanog šećera kao što su gazirani napici, slatkiši i kolači.

  • Uvedite u svakodnevnu prehranu visokokvalitetne proteine, poput mesa peradi, ribe, orašastih plodova, mliječnih proizvoda i jaja. 

  • Postupno povećajte udio prehrambenih vlakana u vašoj prehrani. Zamijenite jednostavne ugljikohidrate poput bijelog kruha i tjestenine cjelovitim žitaricama poput zobenih pahuljica, heljde ili pira. Povećanje količine vlakana pomoći će pri ublažavanju simptoma poput dumping sindroma.

  • Smanjite unos tekućine za vrijeme obroka i neposredno prije obroka. Rasporedite unos tekućine u malim gutljajima između obroka. 

  • Važno je hranu dobro prožvakati kako bi bila što lakša za probavu.

  • Konzultirajte se sa svojim liječnikom ili nutricionistom oko uzimanja dodataka prehrani od kojih možete imati posebne koristi poput kalcija, željeza, vitamina B12, C i D.

 

 

Ako želite, možete prijeći na sljedeću kategoriju članaka ili pomoću kalkulatora provjeriti jeste li u riziku od pothranjenosti.