Glavni izbornik

05.02.2021.

Karcinom kostiju

Mnoge vrste karcinoma mogu se proširiti na kosti. Međutim, postoje tri karcinoma koja se primarno javljaju u kostima: osteosarkom, Ewingov sarkom i hondrosarkom. Osteosarkom i Ewingov sarkom češći su u djece i adolescenata dok se hondrosarkom češće javlja u osoba srednje životne dobi. Ovi su karcinomi rijetki, ali važno ih je rano dijagnosticirati i liječiti. Pravovremena dijagnoza izazovna je zbog nespecifičnih simptoma koji nalikuju uobičajenim mišićno-koštanim ozljedama.

Uobičajena radiografija preferirani je dijagnostički test. Osteosarkom se uobičajeno razvija u metafizi dugih kostiju, točnije distalne bedrene kosti, proksimalne tibije i proksimalnog humerusa, a metastaze u plućima su česte. Primjena neoadjuvantne i adjuvantne kemoterapije, u kombinaciji s kirurškim zahvatom, poboljšava stope preživljavanja na gotovo 80% kod pacijenata s lokaliziranom bolešću, a 90% do 95% bolesnika ne zahtijeva amputaciju udova.

Ewingov sarkom je drugi najčešći karcinom kostiju i sličan je osteosarkomu u smislu prisutnih simptoma, dobi pri njegovoj pojavi i liječenja. Prognoza osteosarkoma i Ewingova sarkoma ovisi o prisutnosti metastaza koje smanjuju petogodišnju stopu preživljavanja na 20% do 30%. Hondrosarkom je najrjeđi karcinom kostiju koji prvenstveno pogađa odrasle osobe starije od 40 godina. Stope preživljavanja su veće jer su većina ovih tumora lezije niskog stupnja.

Čimbenici rizika

Određeni genetski sindromi povećavaju rizik od osteosarkoma. Pacijenti s bilateralnim retinoblastomom koji nastaje promjenom onkogenog Rb (tumor supresorski gen), imaju  čak 40% šanse za razvoj osteosarkoma do 40. godine života.

Klinička stanja koja rezultiraju povećanom razgradnjom kostiju također povećavaju rizik od karcinoma kostiju. To su, na primjer, metalni implantati unutar kostiju nakon ortopedskih intervencija i Pagetova bolest kostiju. Naime, pacijenti s anamnezom radioterapije imaju veći rizik od osteosarkoma u prethodno ozračenoj kosti. Malo je poznatih čimbenika rizika za Ewingov sarkom i hondrosarkom, a oni nisu povezani ni s obiteljskim sindromima karcinoma ili zračenjem.

Simptomi karcinoma kostiju

Regionalna ili lokalizirana bol s povezanom prekomjernom osjetljivošću i smanjenim opsegom pokreta najčešći su simptomi karcinoma kostiju. Ti simptomi mogu nalikovati uobičajenim mišićno-koštanim ozljedama, a bol često počinje nakon manjih tjelesnih trauma.

Oticanje mekog tkiva i neobjašnjiva groznica još su neki od uobičajenih simptoma karcinoma kostiju. Groznica se može ponoviti u bolesnika s Ewingovim sarkomom, i to u intervalima od nekoliko tjedana ili mjeseci bez simptoma. Bol koja se pojavljuje tijekom noći i patološki prijelomi mogu se odnositi na manifestacije zloćudnih bolesti kostiju, međutim, ti simptomi nisu česti. Naime, bol koja se pojavljuje noću prisutna je u svega 21% do 37% bolesnika s osteosarkomom i u 19% bolesnika s Ewingovim sarkomom. Patološki prijelomi zabilježeni su u 7% do 8% bolesnika s osteosarkomom.

Dijagnosticiranje karcinoma kostiju

Obična radiografija preferirani je način dijagnosticiranja malignih tumora kostiju. Pacijenti obično povezuju početne simptome s manjom traumom, a liječnici opće prakse često upućuju pacijenta na radiografiju zahvaćenog uda s kliničkom sumnjom na prijelom, a ne na malignu bolest kostiju. Kada radiološki nalazi povećavaju sumnju na malignost kosti, potrebno je provesti laboratorijska ispitivanja (analiza urina, brzina sedimentacije eritrocita, testiranje funkcije jetre, razina dušika uree u krvi te razina kreatinina) kako bi se procijenili drugi sustavi organizma.

Ne odgađajte dijagnostičke preglede 

Zbog agresivne prirode karcinoma kostiju, rana dijagnoza od iznimne je važnosti. Međutim, kašnjenja u postavljanju dijagnoze su česta u odsutnosti traume ili ozljeda, a percepcija simptoma u pacijenta nerijetko ne izaziva zabrinutost. Karcinom kostiju se također može pojaviti s recidivirajućim i remitentnim simptomima, uključujući bol i vrućicu. Razdoblja bez simptoma mogu dovesti do zaključka da se stanje povuklo, a nezgodno je što se inicijalna bol i oticanje kod karcinoma kostiju mogu protumačiti kao simptomi manjih mišićno-koštanih ozljeda. U slučajevima trajne ili ponavljajuće koštane boli ili oticanja mekog tkiva bez poznate traume, liječnike treba poticati da pacijente upute radiografiju.

Kako se liječi karcinom kostiju?

Liječenje ovisi o ukupnom zdravlju pacijenta i vrsti karcinoma kostiju. Najčešći načini liječenja su:

• Kemoterapija

To su lijekovi koji uništavaju stanice karcinoma i smanjuju tumore. Kemoterapija se koristi za liječenje karcinoma kostiju i stanica karcinoma koje se šire na pluća ili druge dijelove organizma. Kemoterapija se često prepisuje prije i nakon operacije uklanjanja tumora karcinoma kostiju.

• Operacija. Ovo je poželjan način liječenja karcinoma kostiju, a obično se provodi na nakon kemoterapije.

• Terapija zračenjem. Može biti alternativa operaciji kod pacijenata s Ewingovim sarkomom, međutim na ovaj se način ne može liječiti osteosarkom.

 

Literatura: 

Ferguson JL, Turner SP. Bone Cancer: Diagnosis and Treatment Principles. Am Fam Physician. 2018 Aug 15;98(4):205-213. 


 

Ako želite, možete prijeći na sljedeću kategoriju članaka ili pomoću kalkulatora provjeriti jeste li u riziku od pothranjenosti.