Glavni izbornik

20.09.2019.

Koje su najčešće nuspojave liječenja karcinoma prostate?

Povećanje tjelesne mase

Bolesnici na hormonskoj terapiji mogu primijetiti povećanje tjelesne mase, posebice masnog tkiva u području struka, a tjelesna aktivnost i pravilna prehrana svakako mogu smanjiti ovu nuspojavu.

Bolesti srca i dijabetes

Osim povećanja tjelesne mase, hormonska terapija može povisiti rizik od bolesti srca i dijabetesa tipa 2, a u prevenciji ove nuspojave također mogu pomoći tjelesna aktivnost, kao i pravilna prehrana.

Smanjenje koštane mase

Dugotrajno provođenje hormonske terapije može negativno utjecati na koštanu masu te dovesti do osteoporoze, stanja u kojem kosti postaju krhke i podložne prijelomima.

Kalcij i vitamin D važni su nutrijenti za snažne kosti. Osim adekvatnim izlaganjem suncu, vitamin D možemo osigurati i unosom masne ribe, poput lososa, skuše i srdela, te uzimanjem nadomjesne terapije u obliku kapi.

S druge strane, pretjerano uživanje u alkoholu i pušenje također mogu povisiti rizik od gubitka koštane mase, odnosno razvoja osteoporoze.

Probavne tegobe

Tijekom i nakon liječenja radioterapijom mogu se pojaviti probavne tegobe koje se uglavnom očituju u obliku proljeva (radijacijski enteritis). Iako znanstveni dokazi nisu snažni, smatra se da kratkoročno smanjenje unosa vlakana prehranom može pomoći pri ovom stanju. Tako se u tom razdoblju preporučuje izbjegavati namirnice bogate vlaknima, poput voća i povrća, i uključiti namirnice s malenim sadržajem vlakana kao što su bijela riža, tjestenina i kruh te krumpir. Osim toga, iznimno je važno unositi dovoljnu količinu vode kako bi se nadoknadila izgubljena tekućina. Općenito, preporučuje se dijeta koja se obično primjenjuje kod infektivnih proljeva i gastroenteritisa jer se tako mogu smanjiti broj i konzistencija stolica te ublažiti tegobe.

Također, ako u razdoblju tijekom i nakon radioterapije osjećate napuhnutost, pokušajte izbjegavati namirnice koje bi mogle pogoršati simptome. To su uglavnom mahunarke, luk i povrće iz skupine kupusnjača poput kupusa, brokule i cvjetače. Neki bolesnici primjećuju da im dodatak začina tijekom kuhanja, kao što su đumbir, menta, kim ili kopar, pomaže u smanjenju simptoma.

Urinarni problemi

Neke metode liječenja mogu uzrokovati probleme s mokrenjem. Kako biste spriječili ili smanjili ovu nuspojavu, pokušajte tijekom dana unositi što više tekućine – barem 1,5 do 2 litre. Izbjegavajte unos zaslađenih i gaziranih napitaka, alkohola te napitaka koji sadržavaju kofein, poput kave i čaja, jer oni mogu dodatno iritirati mjehur.

Pokušajte biti aktivni i održati poželjnu tjelesnu masu te izbjeći pojavu konstipacije da biste smanjili dodatni pritisak na mišiće zdjeličnog dna i mokraćni mjehur.

Zaključno, redoviti pregledi radi ranog prepoznavanja karcinoma prostate izrazito su važni jer ako se karcinom otkrije u ranoj fazi, stopa preživljenja je izrazito visoka. Kod prisutne dijagnoze karcinoma prostate iznimno je važno pridržavati se pravilne i uravnotežene prehrane koja doprinosi smanjenju neugodnih nuspojava liječenja.

 

 

Ako želite, možete prijeći na sljedeću kategoriju članaka ili pomoću kalkulatora provjeriti jeste li u riziku od pothranjenosti.