Glavni izbornik

27.02.2019.

Koje vrste proteina postoje u našem tijelu?

Proteini su molekule koje našem tijelu pružaju izvor energije, ali sudjeluju i u brojnim metaboličkim procesima bitnima za održavanje života i normalnu funkciju cjelokupnog organizma. S obzirom na uloge u tim procesima, razlikujemo nekoliko vrsta proteina:

1. Strukturni proteini

Zanimljivo je da oko polovice ukupne količine proteina u tijelu čine upravo strukturni proteini koji izgrađuju ponajprije naše mišiće i kožu. U njih ubrajamo aktin, miozin, keratin i kolagen. Aktin i miozin proteini su mišićnog tkiva zaslužni za obavljanje rada naših mišića. Keratin je, pak, protein prisutan u vanjskom sloju kože, gdje štiti kožu od nekontroliranog prodora vode i daje joj čvrstoću. Keratin je i glavna komponenta kose i noktiju. Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom tijelu. Gradi vezivna tkiva u koja ubrajamo kosti, hrskavice, tetive, ligamente i kožu te je odgovoran za njihovu snagu i elastičnost.

2. Transportni proteini

Proteini sudjeluju u prijenosu tvari organizmom. Oni pritom mogu biti statični ili se mogu kretati zajedno s tvarima koje prenose. Primjer statičnih transportnih proteina jesu ionski kanali uklopljeni u stanične membrane koji sudjeluju pri održavanju ravnoteže vode i elektrolita u tjelesnim tekućinama, ali i prijenosu živčanih impulsa. S druge strane, hemoglobin je primjer pokretnoga transportnog proteina. Protein hemoglobin ulazi u sastav crvenih krvnih stanica i odgovoran je za prijenos molekula kisika iz pluća do ostalih tkiva u našem tijelu.

3. Enzimi

Enzimi su proteinske molekule koje ubrzavaju kemijsku reakciju, pri čemu one same ostaju nepromijenjene. Dobar su primjer enzimi probavnog sustava kao što su amilaza, tripsin i lipaza koji sudjeluju u razgradnji sastojaka hrane na njihove temeljne komponente koje tijelo može apsorbirati i iskoristiti za dobivanje energije.

4. Hormoni

Hormoni su skupina raznovrsnih molekula čija se sinteza zbiva u posebnim stanicama iz kojih se krvlju transportiraju do ciljanih tkiva na koja djeluju. Primjeri ljudskih hormona (koji su prema kemijskom sastavu proteini) jesu hormoni štitne žlijezde (tiroksin i trijodtironin), srži nadbubrežne žlijezde (adrenalin i noradrenalin) te gušterače (inzulin i glukagon).

5. Proteini imunosnog sustava

Antitijela su jedan od primjera vrste proteina imunosnog sustava. To su proteinske molekule koje imunosni sustav stvara da bi tijelo lakše prepoznalo i uklonilo strane čestice što su potencijalna prijetnja.

 

 

Ako želite, možete prijeći na sljedeću kategoriju članaka ili pomoću kalkulatora provjeriti jeste li u riziku od pothranjenosti.