04.03.2019.

Koji su prvi znakovi pothranjenosti?

Suprotno očekivanomu, malnutricija, odnosno pothranjenost u onkološkog bolesnika ne mora uvijek biti vidljiva. Često se stupanj uhranjenosti bolesnika podcjenjuje i ne prepoznaje, a razlozi su višestruki: od neadekvatne procjene nutritivnog statusa, iskrivljene slike bolesnika o svojoj prehrani pa sve do mišljenja da hrana i prehrana nisu važne u liječenju maligne bolesti. Kombinacija navedenih razloga dovela je do toga da su onkološki bolesnici najlošije uhranjeni.1

Što pokazuju istraživanja?

Istraživanja provedena u bolnicama diljem Europe pokazuju da se, čak i kad je malnutricija na vrijeme prepoznata, bolesnicima ne pruža prikladna nutritivna skrb pa samo jedan od tri bolesnika s nutritivnim rizikom dobiva odgovarajuću nutritivnu potporu.2 Malnutricija se često javlja tijekom onkološkog liječenja, međutim, čak 64% bolesnika izgubilo je na tjelesnoj masi prije prvog posjeta onkologu.3

Ovisno o sijelu tumora, znakovi malnutricije mogu biti prisutni vrlo rano kao, primjerice, pri tumorima probavnog sustava, gušterače te glave i vrata. Pothranjenost odnosno rizik od pothranjenosti prisutni su u čak 40 – 80% takvih bolesnika.2 Međutim, ni danas nema univerzalnog alata za procjenu pothranjenosti.

Prvi znakovi

Prve promjene koje će bolesnici i njihova okolina primijetiti jesu smanjenje apetita i količine unesene hrane. Potrebno je istaknuti da i minimalno smanjenje kalorijskog unosa dovodi do gubitka kilograma. Od ostalih tegoba često se javljaju umor i osjećaj rane sitosti te brza umaranja.

Uzroci koji dovode do pothranjenosti

Pothranjenost može biti uzrokovana i liječenjem maligne bolesti. Simptomi kao što su bol ili suhoća usne šupljine, teškoće sa žvakanjem i gutanjem, promjena okusa hrane, teškoće s pražnjenjem crijeva (proljev ili zatvor), mučnina i povraćanje, promjene raspoloženja ili depresija mogu dodatno smanjiti uzimanje hrane i pogoršati nutritivni status bolesnika.

Zašto je malnutricija opasna?

Posljedice malnutricije jesu lošiji odgovor na liječenje, povećanje vjerojatnosti odgode onkološkog liječenja, kao i rizik od hospitalizacije. Važno je pravodobno reagirati i na vrijeme prijaviti sve promjene u unosu hrane mjerodavnom liječniku.

Kako sniziti rizik od pothranjenosti?

Modifikacijom prehrane, dodatkom enteralnih pripravaka, farmakoterapijom i tjelovježbom prilagođenom trenutačnom stanju bolesnika rizik od pothranjenosti može se znatno sniziti.

Zaključak

Loš nutritivni status bolesnika može nepovoljno utjecati na tok liječenja. Stoga već pri prvim znakovima malnutricije valja reagirati.

Literatura

  1. Ryan AM, Power DG, Daly L, Cushen SJ, Ní Bhuachalla Ē, Prado CM. Cancer-associated malnutrition, cachexia and sarcopenia: the skeleton in the hospital closet 40 years later. Proc Nutr Soc 2016;75(2):199–211.
  2. Planas M, Álvarez-Hernández J, León-Sanz M, Celaya-Pérez S, Araujo K, García de Lorenzo A; PREDyCES® researchers. Prevalence of hospital malnutrition in cancer patients: a sub-analysis of the PREDyCES® study. Support Care Cancer 2016;24(1):429–35.
  3. Muscaritoli M, Lucia S, Farcomeni A, Lorusso V, Saracino V, Barone C i sur.; PreMiO Study Group. Prevalence of malnutrition in patients at first medical oncology visit: the PreMiO study. Oncotarget 2017;8(45):79884–96.

 

Sljedeće pročitajte

Prednosti uravnotežene prehrane tijekom onkološkog liječenja >>