Glavni izbornik

27.02.2019.

Koliko iznose dnevne potrebe za proteinima?

Proteini se u našem tijelu neprestano razgrađuju i izgrađuju, tako da ih je potrebno redovito unositi hranom kako bi se osigurale sve esencijalne aminokiseline. Ako je unos proteina manji od potreba, posljedično može doći do gubitka mišićne mase i organskih funkcija u kojima proteini sudjeluju. S druge strane, prekomjeran unos proteina opterećuje naš organizam i povisuje rizik od oštećenja bubrega.

Dnevne potrebe za proteinima

Potrebe za unosom proteina vrlo su individualne te ovise o potrebama organizma za esencijalnim aminokiselinama, ukupnom unosu energije tijekom dana, tjelesnoj masi i konstituciji osobe, ali i razini tjelesne aktivnosti. Također, specifična stanja kao što su bolest, pothranjenost, trudnoća, dojenje te rast i razvoj znatno utječu na ukupne dnevne potrebe osobe za proteinima.

Općenita preporuka za unos proteina u zdravih odraslih osoba iznosi 0,8 grama po kilogramu tjelesne mase (TM) na dan. Trudnice, novorođenčad, djeca i sportaši, ali i ljudi koji boluju od neke iz cijelog niza bolesti i komplikacija (povišena tjelesna temperatura, prijelomi, opekline, kirurška trauma) imaju povećane potrebe za proteinima. U takvim slučajevima dnevni unos proteina može iznositi od 1 do 2 grama po kilogramu tjelesne mase.

Vodič kroz proteinske potrebe pri različitim bolestima i stanjima:

  • zdrave odrasle osobe: 0,8 g/kg TM-a
  • metabolički stabilni bolesnici: 1,0 – 1,5 g/kg TM-a
  • bolesnici u jedinici intenzivnog liječenja: 1,2 – 1,5 g/kg TM-a
  • onkološki bolesnici: 1,2 – 2 g/kg TM-a
  • gerijatrijski bolesnici, bolesnici s cirozom jetre, bolesnici na peritonejskoj dijalizi: 1,2 – 1,5 g/kg TM-a
  • bolesnici s dekubitusom: 1,2 – 1,5 g/kg TM-a
  • dijabetičari: 1,5 – 2 g/kg TM-a.

 

 

Ako želite, možete prijeći na sljedeću kategoriju članaka ili pomoću kalkulatora provjeriti jeste li u riziku od pothranjenosti.