Glavni izbornik

05.03.2019.

Moj nutritivni status

Postoji niz mogućih nuspojava koje su povezane s onkološkim liječenjem. Svaki bolesnik i svaka primijenjena terapija individualni su. Teško je procijeniti hoće li pojedinac imati nuspojave i u kojoj će mjeri one biti izražene. Bez obzira na postojanje ili odsutnost nuspojava, i dalje postoji rizik od pothranjenosti ili nedostatka hranjivih tvari.

Kako liječenje utječe na nutritivni status bolesnika?

Sve vrste onkološkog liječenja, kao što su kirurško liječenje, kemoterapija, imunoterapija ili radioterapija, utječu na bolesnika i njegov nutritivni status. Ponajviše je to izraženo utjecajem na probavu, apsorpciju i metabolizam hranjivih tvari. Dođe li do nedostatka hranjivih tvari, postoji rizik od razvoja malnutricije, odnosno pothranjenosti. Stoga je iznimno važno na vrijeme uočiti simptome i znakove pothranjenosti da bi se mogle poduzeti mjere i spriječilo napredovanje pothranjenosti.

Tko i kako procjenjuje nutritivni status?

Nutritivni status najčešće procjenjuje liječnik na temelju različitih testova, anamnestičkih podataka, povijesti bolesti i mjerenja. Nutritivni status možete procijeniti i pratiti sami. Dapače, poticajno je da bolesnici budu uključeni u vlastito liječenje, jer sami najbolje poznaju svoje tijelo. Postoje različiti upitnici formirani za bolesnikovu samoprocjenu uhranjenosti i potencijalne ugroženosti.1

Znakovi koji mogu upozoriti na postojanje nutritivnog rizika – ne ignorirajte problem!

Potrebno je obratiti pozornost na znakove koji mogu upozoriti na postojanje nutritivnog rizika kao što su:

  • nenamjerni gubitak kilograma u posljednjih 3 – 6 mjeseci
  • stalan osjećaj umora
  • slabost mišića
  • postojanje nuspojava terapije koje ometaju unos hrane (npr., bolnost ili suhoća usne šupljine, mučnina, povraćanje).

Samoprocjena nutritivnog statusa

Samoprocjena nutritivnog statusa najjednostavnija je praćenjem veličine obroka. Ako primijetite da su obroci količinski manji nego prije početka liječenja, velika je vjerojatnost da imate rizik od malnutricije. Mogući nedostatak samoprocjene ovom metodom jest subjektivnost bolesnika.

Što možete zaključiti iz indeksa tjelesne mase i kako ga izračunati?

Standardna mjerenja tjelesne mase pružaju objektivniji uvid u nutritivni status. Međutim, indeks tjelesne mase (kao omjer tjelesne mase i visine) objektivan je pokazatelj stanja uhranjenosti koja je najbliže povezana s udjelom masnog tkiva.

 

 

Ako želite, možete prijeći na sljedeću kategoriju članaka ili pomoću kalkulatora provjeriti jeste li u riziku od pothranjenosti.