Glavni izbornik

15.12.2022.

Neželjeni porast tjelesne mase – kako spriječiti?

Jeste li u posljednje vrijeme primijetili neželjeni porast tjelesne mase? Određene vrste malignih bolesti, ali i terapije te lijekovi mogu biti uzrokom povećanja tjelesne mase. Kao i gubitak tjelesne mase, neželjeni porast tjelesne mase, odnosno nakupljanje prekomjernog masnog tkiva, ne trebamo podcjenjivati jer može imati negativni utjecaj na prognozu bolesti, ali i činiti podlogu za razvoj nove bolesti.

Što sve utječe na nenamjerni porast tjelesne mase kod dijagnoze maligne bolesti?

Porast tjelesne mase naročito se javlja u osoba s karcinomom dojke, jajnika ili prostate koji uzimaju određene lijekove, hormonsku terapiju, određene vrste kemoterapije ili ciljane terapije. Ako ste u posljednje vrijeme primijetili da vaša tjelesna masa raste, svakako se obratite svojem liječniku kako biste utvrdili uzrok ove promjene.

Mnoge žene koje boluju od karcinoma dojke tijekom liječenja primijete porast na tjelesnoj masi, a uzrok tome uglavnom su promjene u razinama hormona. Nadalje, u osoba s određenim vrstama karcinoma može se javiti oticanje u području abdomena koje može uzrokovati porast tjelesne mase. Porast tjelesne mase se može javiti i zbog uzimanja određenih lijekova koji za nuspojavu imaju zadržavanje tekućine u organizmu. Osim toga, mučnina, zabrinutost i stres zbog bolesti također mogu biti okidači za povećani unos hrane koji u konačnici može dovesti do povećanja tjelesne mase.

Neželjeni porast masnog tkiva tijekom vremena može dovesti i do razvoja drugih bolesti, kao što je dijabetes ili visoki krvni tlak. Pojava simptoma poput porasta tjelesne mase od 2 kg u tjedan dana ili manje, otečenih zglobova, kratkoće daha, osjećaja nadutosti svakako je znak da biste trebali posjetiti svojeg liječnika.

Što mogu učiniti da održim svoju tjelesnu masu stabilnom?

Održavanje tjelesne mase stabilnom najbolja je moguća podrška tijelu u borbi protiv maligne bolesti. Međutim, ako trenutno prolazite kroz neki oblik terapije, a vaša tjelesna masa je prekomjerna, mršavljenje svakako nije poželjno. Sada je snagu potrebno usmjeriti na oporavak te izbjegavati dodatno opterećenje organizma i stres. Nakon uspješnog završetka terapije moguće je započeti s kontroliranim gubitkom tjelesne mase, no prije svega potrebno je razgovarati s liječnikom koji će najbolje znati je li smanjenje tjelesne mase u vašem slučaju poželjno i preporučljivo.

Pametna strategija kako tjelesnu masu održati stabilnom krije se u prisustvu, a ne odsustvu određene hrane. Drugim riječima, fokus treba biti na pravilnoj prehrani koja uključuje kvalitetne namirnice i zdrave načine pripreme hrane. 

Prednost dajte namirnicama biljnog porijekla koje pružaju obilje hranjivih tvari i vlakana. Pokušajte u svaki obrok uključiti porciju povrća ili voća. Žitarice i proizvode od žita poput bijelog kruha, tjestenine, pahuljica za doručak bogatih šećerom pokušajte zamijeniti cjelovitim žitaricama i proizvodima od punog zrna, poput integralnog kruha i tjestenine, zobene kaše, te kuhanih žitarica (ječma, heljde, prosa). Mahunarke poput slanutka, leće, graha i soje također su poželjna skupina biljnih namirnica jer će vas opskrbiti kvalitetnim proteinima i prehrambenim vlaknima. Ne zaboravite i na izvore dobrih masti kao što je maslinovo ulje, orašasti plodovi i sjemenke. 

Namirnice životinjskog podrijetla koje će se naći na vašem tanjuru birajte mudro. Riba, nemasno meso, poput piletine ili puretine, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, poput jogurta i sira, vrijedan su izvor kvalitetnih proteina koji su prijeko potrebni za održavanje poželjne mišićne mase. 

Planirajte svoje obroke unaprijed, a kod pripreme hrane prednost dajte načinima pripreme kao što su kuhanje, pirjanje ili blanširanje kako biste optimalno sačuvali okus i nutritivnu vrijednost namirnica. Kada kuhate, pripremite količinu hrane veću od one koju ćete pojesti, a ostatak zamrznite kako biste ga iskoristili u onim danima kada će vam nedostajati vremena, volje ili energije za kuhanje. Vrijeme za obrok svjesno odvojite i uživajte u svakom zalogaju.

Ako vam vaše stanje dopušta, pokušajte svaki dan odvojiti za neki oblik tjelovježbe. Čak i kratke šetnje na svježem zraku mogu pomoći potaknuti metabolizam te pozitivno utjecati na održavanje tjelesne i mišićne mase, ali i raspoloženje. Posavjetujte se sa svojim liječnikom koja vrsta i intenzitet tjelesne aktivnosti su prikladni za vas i vaše stanje.