Glavni izbornik

Odabrana tema: Sve teme
<< < 1 2 3 ... 21 > >>

Karcinom želuca

Karcinom želuca je maligna bolest kod koje se maligne stanice pojavljuju na stijenci želuca. S više od milijun novih slučajeva godišnje, karcinom želuca peti je dijagnosticirani zloćudni tumor u svijetu.

Pročitaj više

Prehrambeni savjeti za oboljele od karcinoma gušterače

Gušterača je mala žlijezda koja se nalazi iza želuca u gornjem lijevom dijelu abdomena. Gušterača igra važnu ulogu u probavi hrane - luči inzulin te enzime koji pomažu u probavi proteina, ugljikohidrata i masti. Karcinom gušterače liječi se operacijom, kemoterapijom i radioterapijom.

Pročitaj više

Prehrambene preporuke za oboljele od karcinoma jednjaka

Karcinom jednjaka spada u vrste karcinoma s najvećim rizikom za gubitak tjelesne mase i pothranjenost. Pothranjenost se definira kao stanje koje proizlazi iz nedostatnog unosa nutrijenata ili iskorištavanja nutrijenata iz konzumirane hrane, a koje dovodi do smanjena mišićne mase i ukupne mase tjelesnih stanica što dovodi do smanjene tjelesne i mentalne funkcije bolesnika te narušenog kliničkog ishoda.

Pročitaj više

Karcinom kostiju

Karcinom kostiju je rijedak, ali ga je važno rano dijagnosticirati i liječiti. Pravovremena dijagnoza izazovna je zbog nespecifičnih simptoma koji nalikuju uobičajenim mišićno-koštanim ozljedama.

Pročitaj više

Koji se bubrežni problemi javljaju kod onkoloških bolesnika?

Bubrezi predstavljaju sastavni dio našeg mokraćnog sustava. Ovaj parni organ ima izuzetno važnu ulogu u organizmu jer je zadužen za filtriranje otpadnih produkata iz krvi, kontrolu krvnog tlaka, ali i za stimuliranje proizvodnje crvenih krvnih stanica.

Pročitaj više
<< < 1 2 3 ... 21 > >>