26.02.2019.

Omega masne kiseline kod djece

Tijelu su esencijalne dvije masne kiseline, linolna (omega-6) i alfa-linolenska (omega-3). Iz tih (tijelu nužnih) masnih kiselina u organizmu nastaju masne kiseline duljih lanaca, od kojih se posebno ističe važnost EPA (eikozapentaenske) kiseline i DHA (dokozaheksaenske) kiseline. Ovdje ćemo izdvojiti eikozapentaensku masnu kiselinu (EPA) koju često opisuju kao dragocjenu masnu kiselinu nužnu za pravilno funkcioniranje organizma.

Namirnice bogate omega-3-masnim kiselinama

EPA sudjeluje u izgradnji staničnih membrana, ima posebno važnu ulogu pri izgradnji stanica mozga, oka i drugih živčanih stanica. Mnoge provedene studije upozorile su na njezin pozitivan učinak, i u prenatalnom razvoju i tijekom rasta i razvoja djece. Danas se na tržištu mogu naći brojni prehrambeni proizvodi koji su izvor te masne kiseline. Hrana koja je bogata omega-3-masnim kiselinama jesu plodovi mora poput ribe, školjkaša i alga. Među ribama najviše omega-3-masnih kiselina sadržava plava riba poput srdela i tune, a znatan udio EPA i DHA-masne kiseline sadržava i losos.

Omega-3 za mozak

Ciljne skupine kojima se posebno preporučuje dodatan unos EPA-e jesu trudnice, dojenčad i djeca, posebno ona koja su oboljela od malignih bolesti. Dokazan je pozitivan učinak na kognitivne funkcije dojenčadi čije su majke imale velik unos EPA-masne kiseline tijekom trudnoće. Zbog spoznaja o dobrobiti ove masne kiseline u najranijoj dobi provodi se inicijativa obogaćivanja dojenačkih formula višestruko nezasićenim omega-3-masnim kiselinama. Provedena su istraživanja pokazala da dojenačke formule obogaćene omega-3-masnim kiselinama pogoduju boljem razvoju mozga i mentalnom razvoju općenito.

Što je tumorska kaheksija?

Kod djece oboljele od malignih bolesti (već pri postavljanju dijagnoze) uočava se znatan gubitak tjelesne mase, masnog tkiva, a osobito proteina, uz naglašenu upalnu aktivnost. Takvo tjelesno propadanje u onkoloških bolesnika nazivamo sindromom tumorske kaheksije uz često prisutnu anoreksiju.

Kako EPA može pomoći?

Tumorska kaheksija znatno utječe na proces liječenja bolesnika i stopu preživljenja. S obzirom na činjenicu da se standardnom nutritivnom potporom najčešće ne može zaustaviti tjelesno propadanje pri sindromu tumorske anoreksije i kaheksije, povećan unos EPA-masne kiseline putem enteralnih pripravaka (prije i tijekom aktivne onkološke terapije) dokazano smanjuje upalni proces i gubitak masnog tkiva, čime se smanjuje mogućnost nastanka tumorske anoreksije i kaheksije. Uočava se i pozitivno djelovanje EPA-e na imunosni sustav te na smanjenje broja infekcija nakon kirurškog zahvata, a sve to rezultira kraćim oporavkom.

Zaključak

Upravo zbog spomenutih učinaka u segmentu kliničke prehrane, smanjenja mogućnosti nastanka tumorske anoreksije i kaheksije te djelovanja na imunosni sustav, unatrag nekoliko godina osobito se naglašava svrhovitost primjene EPA-masne kiseline.

 

Sljedeće pročitajte

Zašto je vašem djetetu važno osigurati dovoljan unos vitamina D? >>