26.02.2019.

Pijem li dovoljno vode?

Voda je medij u kojem se zbivaju brojne reakcije u organizmu te ima ključnu ulogu pri oslobađanju organizma od otrova. Važna je za procese disanja, probave, metabolizma, regulaciju tjelesne temperature, pomaže pri održavanju krvnog tlaka i još mnogo toga.

Osobe koje ne unose dovoljno tekućine imaju tendenciju nakupljanja viška masnog tkiva, loš mišićni tonus i smanjenu sposobnost probave hrane. Kratkoročne učinke neadekvatne hidracije organizma čine osjet žeđe, glavobolje i problemi zatvora, a dugoročni su učinci moguć razvoj infekcija mokraćnog sustava pa sve do razvitka bubrežnih i mokraćnih kamenaca.

Funkcije vode u ljudskom organizmu

Važnost hidracije očituje se važnošću funkcija koje voda ima u organizmu:

  • u slini i želučanim sokovima pomaže pravilnu probavu hrane
  • u krvi pomaže transport nutrijenata i kisika prema svim stanicama organizma
  • u tjelesnim tekućinama pomaže u podmazivanju i održava elastičnost organa i tkiva
  • u urinu odnosi otpadne tvari iz organizma
  • u znoju odvodi tjelesnu toplinu nagomilanu tijekom tjelesne aktivnosti.

Tko je posebno osjetljiv na dehidraciju?

Nekoliko je skupina koje su posebno osjetljive na dovoljan unos tekućine. Prvu od njih čine trudnice i dojilje. Voda prenosi nutrijente krvlju do djeteta i ima važnu ulogu pri održavanju zdravlja tijekom trudnoće. Stručnjaci preporučuju trudnicama unos 8 – 10 čaša vode na dan, uz jednu dodatnu čašu za svaki sat tjelesne aktivnosti. Povećan unos tekućine pomaže i kod vrlo čestog i neugodnoga popratnog stanja u trudnoći, osobito u posljednjem tromjesečju – zatvora.

Nedovoljna količina mlijeka u dojilja može biti rezultat majčina nedostatnog unosa tekućine. Dojilje trebaju na dan popiti najmanje 2 – 3 litre vode ili druge tekućine, a u ljetnim mjesecima taj unos treba biti i veći.

Djeca također pripadaju skupini koja ima povišen rizik od dehidracije. Jedan od glavnih razloga jest to što u djece osjet žeđe zaostaje za dehidracijom. Do vremena kada djeca osjete žeđu, njihov je organizam već dehidrirao, a često i kad se osjet žeđe javi, djeca ga zanemare ne želeći prekidati igru ili druge aktivnosti.

Djeca koja ne konzumiraju dovoljne količine vode (ili je previše gube znojenjem) mogu imati teškoće s koordinacijom, što može dovesti do ozljeda (posebno sportskih), gubitka sposobnosti reguliranja tjelesne temperature te iscrpljenosti.

I osobe starije dobi rizična su skupina za razvoj dehidracije. Prema rezultatima istraživanja, dehidracija je jedan od 10 najčešćih uzroka zbog kojih su starije osobe primljene u bolnicu. Starenjem mehanizam žeđe počinje slabjeti, zbog čega osobe starije dobi ne konzumiraju dovoljne količine vode. Stanje dodatno pogoršava činjenica da istodobno tijelo prirodno počinje gubiti tekućinu. Do 85. godine ukupna količina tekućine u organizmu smanji se za otprilike 10%, stoga je (da bi se održala prirodna ravnoteža tjelesnih tekućina) potrebno unositi veće količine tekućine. Najmanji preporučeni unos vode iznosi 8 čaša na dan. Sportaši su također jedna od skupina kojoj je adekvatan unos tekućine iznimno važan.

Sportašima je vrlo važno osigurati prikladnu hidraciju prije, za vrijeme i nakon tjelesne aktivnosti. Obična voda često nije najbolje rehidracijsko sredstvo jer ne može u kratkom periodu korigirati sniženje razine natrija i osmolarnosti. Stoga je moderna prehrambena industrija ponudila sportašima izotonične napitke koji sadržavaju malu količinu ugljikohidrata i dodatak elektrolita. Izotonični napitci brzo i učinkovito nadoknađuju tekućinu izgubljenu znojenjem, a njihov zanimljiv slatko-slani okus potiče na učestalu konzumaciju. Dodatak elektrolita u ovakvim napitcima, osobito natrija i kalija, smanjuje produkciju urina i učinkovito povećava udio tekućine koja se zadržava u organizmu te tako promovira rehidraciju.

Zaključak

S obzirom na važnu ulogu vode u organizmu i opasnosti koje se kriju iza dehidracije, svatko bi se trebao zapitati pije li dovoljno tekućine. Pijenje prikladne količine vode zdrava je navika koju valja prihvatiti.

 

Sljedeće pročitajte

Hrana bogata prehrambenim vlaknima olakšava simptome konstipacije >>