Glavni izbornik

04.03.2019.

Prednosti uravnotežene prehrane tijekom onkološkog liječenja

Prikladan nutritivni status najbolja je podloga za liječenje maligne bolesti. Liječnici i ostali sudionici tima koji donosi odluke o liječenju individualno pristupaju svakom bolesniku pri klasičnom liječenju, a isto vrijedi i za teškoće u prehrani. Kad uravnotežena prehrana nije dovoljna za održavanje uhranjenosti, mogu pomoći oralni nadomjesni pripravci koje će, prema potrebi, propisati liječnik. Sadržavaju hranjive tvari te vitamine i minerale u koncentriranom obliku.

Prehranom do bolje kvalitete života

Prednosti uravnotežene prehrane tijekom onkološkog liječenja mnogobrojne su: od održanja snage, energije i imunosnih funkcija organizma, očuvanja tjelesne mišićne mase i zaliha hranjivih tvari, lakšeg podnošenja nuspojava liječenja pa sve do bolje kvalitete života i općeg stanja.

Nuspojave onkološkog liječenja

Onkološko liječenje ima različite posljedice kod svakog bolesnika. Simptomi poput nenamjernoga gubitka kilograma, umora ili nedostatka apetita vrlo su česta pojava, a oporavak od operacije, kemoterapije ili radioterapije iziskuje mnogo snage i energije. S obzirom na učestalost nuspojava tijekom liječenja, potrebno je znati kako se nositi s njima radi održanja optimalne uhranjenosti.

Promjene osjeta okusa

Promjene okusa učestala su nuspojava tijekom liječenja. Uobičajena su posljedica kemoterapije ili radioterapije i obično nisu razlog za brigu. Mnogi bolesnici promjene u osjetu okusa opisuju kao prisutnost metalnog okusa, a pomoći im može zamjena klasičnog pribora za jelo plastičnime. Ne treba zabrinjavati ako bolesnici za to vrijeme preferiraju samo određenu hranu i odabrane okuse. Do povratka normalnog osjeta okusa može proći neko vrijeme tijekom kojeg se, kao nadopuna prehrani, mogu rabiti oralni nadomjesni pripravci.

Teškoće sa žvakanjem i gutanjem

Dođe li do pojave bolnoga gutanja i žvakanja hrane, može pomoći usitnjena, miksana ili tekuća hrana koja je obično jednostavnija za gutanje. Ne preporučuje se konzumirati vrlo vruću ili vrlo hladnu hranu jer ona može dodatno pogoršati bol. Osim toga, savjetuje se izbjegavati kiselu hranu poput voćnih sokova, koji mogu još više nadražiti sluznicu usne šupljine.

Gubitak apetita i umor

Pri pojavi gubitka apetita i umora preporučuje se podijeliti ukupnu dnevnu količinu hrane u više manjih obroka tijekom dana. Bolesnici bi trebali pokušati unijeti više hrane u dane kad se osjećaju dobro i jesti u ugodnu okruženju. Poželjno je da kod kuće imaju hranu koja se može brzo i lako pripremiti.

Problemi s probavom

Pri pojavi zatvora važno je osigurati dovoljan unos tekućine, a prednost treba dati vodi, svježe cijeđenim voćnim sokovima i biljnim čajevima. U prehranu je svakako poželjno uvrstiti svježe voće i povrće, cjelovite žitarice, fermentirane mliječne proizvode, a mogu pomoći i suhe šljive, sjeme psilijuma, sjemenke chie, pripravci vlakana te sirup od smokava, koji imaju laksativan učinak.

Međutim, pri proljevu prioritet je nadoknada izgubljene tekućine i elektrolita. Hrana se mora uvoditi postupno, a preporučuje se započeti s ugljikohidratima, primjerice, rižom i krumpirom, te se nakon toga uvode proteini i male količine masti. Laktoza, fruktoza i velike količine konzumnog šećera mogu pogoršati stanje pa ih je potrebno izbjegavati.

Zaključak

Oporavak od operacije ili različitih onkoloških protokola liječenja iziskuje mnogo snage i energije, a u borbi protiv umora, nedostatka apetita ili gubitka kilograma prikladna prehrana može biti snažan saveznik.

 

 

Ako želite, možete prijeći na sljedeću kategoriju članaka ili pomoću kalkulatora provjeriti jeste li u riziku od pothranjenosti.