05.03.2019.

Prehrana nakon operacije organa probavnog sustava

Nakon operacije preporučuje se što prije započeti s unosom hrane na usta.7,8 Uobičajeno se započinje s tekućom, lako probavljivom hranom poput čaja, vode, bistre juhe. U početku je potrebno izbjegavati teško probavljivu, masnu, prženu i začinjenu hranu, svježe voće i povrće, orašaste plodove, žitarice.

Važnost unosa tekućine i proteina

Preporučuje se više manjih obroka, koje je potrebno dobro i polako žvakati. Potrebno je uzimati dosta tekućine. Također, važan je unos proteina iz namirnica poput mlijeka i mliječnih proizvoda, piletine, puretine te jaja. Radi bržeg oporavka i postoperativno se preporučuje primjena enteralnih pripravaka. U bolesnika kod kojih nije moguće započeti unos hrane u roku od 24 sata nakon operacije preporučuje se prehrana s pomoću nazogastrične sonde.7,8 Bolesnici kojima je operacijom uklonjen želudac trebaju primati doživotnu nadoknadu vitamina B-12.

Kako smanjiti tegobe pri sindromu kratkog crijeva?

Neki se bolesnici nakon većih operacija tankog i debelog crijeva žale na učestale proljeve, grčeve u trbuhu, plinove i gubitak tjelesne mase. Riječ je o tzv. sindromu kratkog crijeva. Da bi se smanjile tegobe, potrebno je unositi 6 do 8 malih obroka. Uz obrok se ne preporučuje unositi tekućinu. Naprotiv, između obroka je potrebno unositi dovoljno tekućine. Hrana treba biti bogata proteinima i jednostavnim ugljikohidratima (bijeli kruh, bijela riža, tjestenina, krumpir). Potrebno je izbjegavati jako slatku i masnu hranu, kao i zaslađene napitke te jako vruće i jako hladne napitke.

Zaključak

Vrlo je važno obratiti pozornost na prehranu i prije i nakon kirurškog zahvata. Preporučuje se izbjegavanje unosa hrane 6 sati prije operacije, dok se nakon zahvata preporučuje započeti hranjenje čim je moguće.

Literatura

  1. Weimann A, Braga M, Carli F, Higashiguchi T, Hübner M, Klek S i sur. ESPEN guideline: Clinical nutrition in surgery. Clin Nutr 2017;36(3):623–650. doi: 10.1016/j.clnu.2017.02.013.
  2. Jankowski M, Las-Jankowska M, Sousak M, Zegarski W. Contemporary enteral and parenteral nutrition before surgery for gastrointestinal cancers: a literature review. World J Surg Oncol 2018;16(1):94. doi: 10.1186/s12957-018-1393-7.

 

Sljedeće pročitajte

Prehrana prije operacije organa probavnog sustava >>