Glavni izbornik

04.04.2019.

Prehrana u oboljelih od karcinoma pluća

Zašto i kako karcinom pluća uzrokuje pothranjenost?

Karcinom pluća bolest je cijelog organizma (čak i ako je tumor prisutan samo u plućima) koja izaziva brojne promjene te na kraju može dovesti i do pothranjenosti bolesnika. Stoga na stanje uhranjenosti bolesnika utječu brojni čimbenici.

Bolesnici često unose manju količinu hrane nego dok su bili zdravi, zato što im je apetit slabiji te imaju smanjenu želju za hranom (često osjećaju i gađenje prema nekim vrstama namirnica) te (pre)brzo postanu siti. Vrlo često smanjenom unosu hrane pridonosi i promijenjeni, neugodan osjet okusa i mirisa.

Katkad bolesnici osjećaju simptome mučnine, što može biti praćeno i povraćanjem pa organizam ne može iskoristiti ono što su pojeli. Kod nekih bolesnika, osobito uz uzimanje lijekova (primjerice, protiv boli), dolazi do usporavanja peristaltike crijeva, što dodatno otežava apsorpciju hranjivih tvari.

Karcinom u organizmu dovodi i do brojnih metaboličkih promjena koje su uzrokovane različitim tvarima što ih u krv otpuštaju tumorske stanice, ali i stanice vlastitog imunosnog sustava bolesnika. Te različite tvari djeluju izravno ili neizravno na centar hranjenja u specifičnom dijelu mozga (što može biti uzrok gubitka apetita). Isto tako djeluju na mišiće bolesnika uzrokujući razgradnju njihovih bjelančevina te utječu i na masno tkivo bolesnika izazivajući razgradnju masti. Osim toga, brojne tvari koje se luče utječu i na rad jetre koja smanjuje proizvodnju bjelančevine albumina, a povećava proizvodnju tzv. bjelančevina akutne faze, što se može pratiti i u laboratorijskim nalazima analize krvi.

Uza sve navedeno, katkad se ne mogu potpuno izbjeći i neki neželjeni učinci aktivnog liječenja karcinoma pluća (operacija, kemoterapija, zračenje) koji mogu prolazno izazvati određene tegobe i pogoršati stanje uhranjenosti bolesnika.

Razgradnja vlastitih bjelančevina dovodi do štetnih posljedica na brojnim organima i organskim sustavima pothranjenog bolesnika. Primjerice, smanjenje mišićne kontraktilnosti dijafragme smanjuje funkciju pluća, a smanjenje kontraktilnosti i proširenje srčanih klijetka može nepovoljno djelovati na rad srca. Dolazi do poremećaja u radu bubrega, kao i poremećaja metaboličkih putova i metabolizma u jetri. Obrambena sposobnost imunosnog sustava bolesnika također je oslabljena pa dolazi do sve češćih infekcija i nastanka upala, a poremećene su i funkcije ostalih krvnih stanica (eritrocita i trombocita).

Pothranjeni bolesnici lakše i prije mogu dobiti rane od ležanja (dekubitus) jer smanjenje mišićne mase i potkožnoga masnog tkiva uz manjak bjelančevina i slabiju funkciju eritrocita povećavaju osjetljivost kože i produžavaju vrijeme zarašćivanja rana. Mentalni i intelektualni procesi (pažnja, pamćenje, govor, učenje i slično) također su oštećeni u pothranjenih bolesnika.

Zbog svega navedenoga pothranjeni bolesnici dulje ostaju u bolnici, dulje se oporavljaju, češće moraju biti ponovo primljeni na bolničko liječenje te imaju veću vjerojatnost smrtnog ishoda uzrokovanog nekom od brojnih komplikacija bolesti.

Koja je razlika između pothranjenosti uzrokovane karcinomom i gladovanja tijekom provođenja redukcijske dijete?

Kada zdrava osoba želi izgubiti tjelesnu masu (smršaviti), smanjit će energijski unos tijekom dana. Pri mršavljenju zdravi će pojedinci primarno gubiti masno tkivo, dok će mišićna masa ostati očuvana (jer se u zdravog čovjeka ne luče pojačano brojni čimbenici koji dovode do razgradnje bjelančevina i drugih metaboličkih poremećaja kao kod kroničnog bolesnika).

Za razliku od toga, bolesnik s karcinomom gubi tjelesnu masu zbog poremećaja metabolizma, razvoja upalne bolesti cijelog organizma (sistemske upale) uz porast upalnih tvari i tzv. proteina akutne faze, što sve ima za posljedicu razgradnju i masnog i mišićnog tkiva te istodobno smanjenje apetita, odnosno želje za hranom. Osim toga, tumorsko je tkivo metabolički puno aktivnije od normalnih tkiva (tumorske stanice vrlo brzo rastu i razmnožavaju se) pa su potrebe za energijom i hranjivim tvarima veće u bolesnika s karcinomom nego u zdrava čovjeka. To se osobito odnosi na bolesnike s karcinomom pluća jer je ta vrsta karcinoma specifična zbog brzog rasta i povećane metaboličke aktivnosti.

Što je tumorska kaheksija i kada se javlja?

Nenamjerni gubitak tjelesne mase loš je prognostički znak i važno ga je spriječiti na vrijeme. No, treba znati da se to ne može učiniti samo uobičajenom pojačanom prehranom (jer gubitak težine kod gladovanja i kod zloćudne bolesti nije isti!).

Stoga sindrom koji se javlja kod bolesnika s karcinomom pluća, a karakteriziran je znatnim gubitkom tjelesne mase, masti i mišića, uz povećanje razgradnje bjelančevina kao posljedice bolesti nazivamo kaheksija (grč. kakòs = loš + héxis = stanje).

Ako bolesnik s karcinomom pluća nenamjerno izgubi do 5% uobičajene tjelesne mase u razdoblju od 6 mjeseci, osobito ako osjeća gubitak apetita ili neki od simptoma vezanih za anoreksiju, pravi je trenutak za postavljanje pitanja i dijagnoze početnog stadija kaheksije (tzv. prekaheksija).

Kada je bolesnik s karcinomom pluća nenamjerno izgubio više od 5% svoje uobičajene tjelesne mase ili je izgubio više od 2% (a manje od 5%), ali već ima indeks tjelesne mase (engl. Body Mass Indeks – BMI) niži od 20, može se zaključiti da ima kaheksiju vezanu uz malignu bolest.1,2

Važno je na vrijeme prepoznati stanja koja mogu dovesti do kaheksije jer i ovdje vrijedi pravilo „bolje spriječiti nego liječiti“. Učinak preventivnog djelovanja u odnosu prema terapijskomu znatno je bolji, dok je uznapredovali, završni stadij kaheksije (tzv. refraktorna kaheksija) neizlječiv.

Literatura

  1. Muscaritoli M, Anker SD, Argilés J i sur. Consensus definition of sarcopenia, cachexia and pre-cachexia: joint document elaborated by Special Interest Groups (SIG) "cachexia-anorexia in chronic wasting diseases" and "nutrition in geriatrics". Clin Nutr 2010;29(2):154–9.
  2. Fearon K, Strasser F, Anker SD i sur. Definition and classification of cancer cachexia: an international consensus. Lancet Oncol 2011;12(5):489–95.

 

 

Ako želite, možete prijeći na sljedeću kategoriju članaka ili pomoću kalkulatora provjeriti jeste li u riziku od pothranjenosti.