04.04.2019.

Prikladan unos tekućine kod karcinoma pluća

Dobro je poznata činjenica da je za održavanje zdravlja, vitalnosti i općega dobrog osjećanja potrebna prehrana koja zadovoljava potrebe za energijom te makronutrijentima i mikronutrijentima. Također je znanstveno dokazano da je prehrana integralni dio liječenja i prevencije bolesti. U modernoj onkologiji nutritivna je potpora postala ključni dio multimodalitetnog pristupa liječenju bolesnika.

Preporučeni unos tekućine iznosi 2,5 litara na dan

Osim hrane, voda uravnotežuje tlak, kiselost i sastav svih kemijskih reakcija u organizmu te na nju otpada prosječno 60 do 70% mase odraslog čovjeka. Svaki prostor u stanici i izvan nje ispunjen je tjelesnom tekućinom čiji je glavni sastojak voda pa ona ima važnu ulogu u gotovo svakoj funkciji tijela. Tijekom dana čovjek bi trebao hranom i pićem u organizam unijeti oko 2,5 litara tekućine. Ta se količina odnosi na ukupnu tekućinu te uključuje tekućinu iz hrane i sve napitke. Tekuća su hrana, npr., juhe i variva, ali i neko voće i povrće koje sadržava znatnu količinu vode (npr., rajčica, lubenica). Osim vode, napitci uključuju i čaj, kavu, mlijeko, mliječne napitke, sokove te druga pića.

Kako povećati unos tekućine?

Vodu treba piti često, u malim količinama i prije nego što se osjeti žeđa, redovito tijekom dana. Najbolje je vodu držati nadohvat ruke, čime ćemo potaknuti refleksno pijenje. Vodu je najbolje početi piti ujutro nakon ustajanja i piti ju tijekom dana u malim gutljajima. Dobro je popiti čašu obične vode uz svaki obrok i između njih.

Zašto je za bolesnike važno voditi brigu o unosu tekućine?

Bolesnici koji boluju od karcinoma pluća, a osobito oni starije dobi, kao i oni s uznapredovalom bolesti, često imaju smanjen osjećaj žeđe. Osobe koje su pothranjene lakše dehidriraju i osjetljivije su na smanjeni unos tekućine, kao i bolesnici s povišenom tjelesnom temperaturom ili oni koji povraćaju ili imaju proljev, jer oni gube više vode nego osobe bez navedenih simptoma.

Plućni bolesnici imaju povećane potrebe za vodom

Znatnu količinu tekućine gubimo i samim disanjem, a u bolesnika s karcinomom pluća, koji imaju izražen subjektivan osjećaj nedostatka zraka i zbog toga dišu ubrzano, često i na usta, taj gubitak može biti još izraženiji.

Zaključak

Pacijenti koji boluju od karcinoma pluća moraju pažljivo pratiti i pokušati mjeriti tekućinu unesenu tijekom dana (uključujući i onu unesenu hranom i napitcima). Utvrdi li se da unesena količina nije dostatna, treba ih aktivno poticati na dodatni unos vode, napitaka ili juhe, bez obzira na subjektivan osjećaj žeđe.

Kako terapija karcinoma pluća utječe na naše okusne pupoljke? >>