Glavni izbornik

16.04.2020.

Smjernice za prehranu i suplementaciju onkoloških bolesnika u doba korone

Onkološki bolesnici s pratećom imunosupresijom kao posljedicom uznapredovalog stadija karcinoma ili ordinirane onkološke terapije imaju oko sedam puta veću letalnost od koronavirusa u odnosu na zdravu populaciju sličnih značajki dobi i spola. Stoga je jasno kako je populacija onkoloških bolesnika jedna od najosjetljivijih što se tiče infekcije virusom COVID-19 i trebaju se poduzeti sve mjere u sprječavanju širenja zaraze.

Hrvatsko onkološko društvo Hrvatskog liječničkog Zbora, na čelu s prof. dr. sc. Eduardom Vrdoljakom, izdalo je, s obzirom na sadašnju pandemiju koronavirusom (COVID-19), preporuke ponašanja za onkološke bolesnike i ustanove u kojima se oni liječe i kontroliraju.

Preporuke prenosimo u cijelosti: https://www.hlz.hr/strucna-drustva/preporuke-hrvatskog-onkoloskog-drustva-o-organizaciji-onkoloske-sluzbe-onkoloskom-lijecenju-i-pracenju-tijekom-pandemije-virusom-covid-19/

Važnost adekvatnog nutritivnog statusa onkoloških bolesnika

Brojni su izazovi s kojima se susreću onkološki bolesnici u doba pandemije virusa COVID-19. Obrambena sposobnost njihovog imunosnog sustava oslabljena je što povećava rizik od virusnih infekcija zbog čega trebaju poduzeti sve moguće mjere kako bi smanjili mogućnost zaraze. Važnost održavanja osobne higijene te ostalih savjeta koje nam svakodnevno naglašava Nacionalni stožer civilne zaštite, svakako su jedni od najvažnijih stavki za onkološke bolesnike, no pažnju valja obratiti i na održavanje adekvatnog nutritivnog statusa te zdravlja imunosnog sustava.

Prikladan nutritivni status najbolja je podloga za liječenje maligne bolesti tijekom pandemije. Pravilna i uravnotežena prehrana u onkoloških bolesnika ima dijetoterapijsku ulogu te zajedno s drugim mjerama liječenja osigurava optimalan unos svih hranjivih tvari. Prednosti uravnotežene prehrane tijekom onkološkog liječenja mnogobrojne su: od održanja snage, energije i imunosnih funkcija organizma, očuvanja tjelesne mišićne mase i zaliha hranjivih tvari, lakšeg podnošenja nuspojava liječenja pa sve do bolje kvalitete života i općeg stanja. 

Neadekvatan nutritivni status dovodi do pothranjenosti, koja se povezuje s težom kliničkom slikom te sve većom smrtnosti i u mlađoj populaciji oboljelih od virusnih bolesti. Posebno ugrožena skupina su osobe starije dobi koje su u većem riziku od malnutricije, koja kod ove populacije uzrokuje i promjene u sastavu tijela povezanih sa starenjem poput gubitka skeletne mišićne mase i funkcije. Održavanje adekvatnog nutritivnog statusa te prevencija ili terapija malnutricije ima potencijal smanjenja komplikacija i negativnih ishoda u bolesnika s nutritivnim rizikom koji bi se mogli zaraziti s COVID-19.

Prehranom do bolje kvalitete života

Uloga prehrane u terapiji malignih bolesti, posebno u vrijeme pandemije, je potporna – može nam pomoći kod tegoba izazvanih samom malignom bolešću, ali i tegoba koje izaziva onkološka terapija. Dobar nutritivni status onkološkog bolesnika poboljšava ishod liječenja, stoga je izuzetno važno zadovoljiti energetske i nutritivne potrebe bolesnika. 

Posebno valja obratiti pažnju na adekvatan unos proteina, s obzirom da se jedino ti makronutrijenti ne mogu pohraniti u našem organizmu. Dakle, jelovnik onkoloških bolesnika neka obiluje namirnicama poput krtog crvenog mesa, mesa peradi i ribe, jaja, mahunarki, orašastog voća te mlijeka i mliječnih proizvoda. 

Također, izuzetno je važno svakodnevno unositi i esencijalne hranjive tvari poput vitamina, minerala, esencijalnih masnih kiselina i aminokiselina koji su nužni za održavanje različitih fizioloških funkcija organizma. Početkom godine dva kineska znanstvenika, Zhang i Liu objavili su pregledni rad u kojem navode nutrijente bitne za obranu od infekcije koronavirusom temeljeno na ranijim spoznajama učinaka određenih nutrijenata na imunosni sustav i specifičnu obranu od respiratornih infekcija. Osim vitamina D koji se spominje kao potencijalna terapijska opcija, ističe se potreba za adekvatnom opskrbom i drugim nutrijentima: vitaminom A, C, E, B kompleksom, omega-3 masnim kiselinama, te mineralima selenom, cinkom i željezom. Upravo se niske razine navedenih nutrijenata povezuju s neželjenim kliničkim ishodima tijekom virusnih infekcija. 

Osim adekvatnog energetskog unosa i unosa mikronutrijenata, važno je zadovoljiti i adekvatan unos tekućine. Stupanj hidracije najjednostavnije je pratiti putem boje urina. Urin bi trebao biti svijetlo žute boje, a tamnija žuta boja znak je da trebate unositi više tekućine kako bi osigurali svome tijelu pravilnu hidraciju.

Postoji li potreba za dodacima prehrani?

Ekspertno mišljenje i praktične smjernice za nutritivnu potporu bolesnika s infekcijom COVID-19 Europskog društva za kliničku prehranu i metabolizam (ESPEN) navodi kako je suplementacija ili nadomjesna primjena vitamina dio konvencionalnog nutritivnog pristupa prevenciji virusnih infekcija u svrhu potencijalnog smanjenja negativnog učinka bolesti. Prema praktičnim smjernicama ESPEN-a, poseban naglasak stavlja se na nadomjesnu primjenu vitamina i minerala posebno kod pothranjenih osoba. 

Osobito se ističe suplementacija gore navedenim nutrijentima koji su, prema najnovijim istraživanjima, važni za specifičnu obranu od infekcije virusom COVID-19, a uključuju vitamine A, B kompleksa, C i D, omega-3 masne kiseline te minerale cink i selen. 

Pandemija izazvana koronavirusom potaknula je brojne onkološke pacijente na čitanje, možda i kupnju poznatih imunostimulansa, ali i ostalih vitamina i minerala koji podržavaju zdravlje cijelog organizma. U vrijeme povećane dostupnosti takvih pripravaka, svakako potičemo da se prije kupnje savjetujete s iskusnim profesionalcima kao što su liječnici specijalizirani za kliničku prehranu, klinički dijetetičari i nutricionisti te ljekarnici.

 

 

Ako želite, možete prijeći na sljedeću kategoriju članaka ili pomoću kalkulatora provjeriti jeste li u riziku od pothranjenosti.