Glavni izbornik

11.09.2019.

Što utječe na razvoj karcinoma prostate i kako se liječi?

Svake godine bitku s karcinomom prostate izgubi oko 75.000 muškaraca. Ova vrsta karcinoma druga je po učestalosti najčešćih zloćudnih tumora u muškaraca. Statistički podaci iz 2018. godine pokazuju da se 30 milijuna muškaraca u Europi tijekom života suoči s dijagnozom karcinoma prostate. Osim toga, manje od 50% Europljana svjesno je svoje bolesti, a ovisno o zemlji, između 20 i 60% svih dijagnoza karcinoma prostate postavlja se tek u metastatskoj fazi bolesti. Dobra vijest za sve oboljele jest da, ako se bolest otkrije na vrijeme, stopa preživljenja je vrlo visoka.

Što je prostata i gdje se u tijelu nalazi?

Prostata je muška spolna žlijezda koja okružuje unutarnji dio mokraćne cijevi, a smještena je između dna mokraćnog mjehura i završnog dijela debelog crijeva. Oblikom podsjeća na kesten, normalna joj je veličina 3,5 centimetara u promjeru, a težina 20 grama.

Koja je uloga prostate?

Uloga je prostate proizvodnja sjemene tekućine što, čineći 40% ejakulata, prehranjuje spermije i omogućuje im napredovanje u ženskim spolnim organima do jajne stanice koja treba biti oplođena.

Koji je uzrok nastanka karcinoma prostate?

Točan uzrok nastanka karcinoma prostate još nije jasan, međutim, smatra se da postoji velik broj rizičnih čimbenika koji pridonose razvoju ove zloćudne bolesti

Što utječe na razvoj karcinoma prostate?

 1. Dob

  Pojavnost karcinoma prostate mnogo je veća u muškaraca starijih od 50 godina.

 2. Geografsko područje

  Učestalost karcinoma prostate veća je u Sjevernoj Americi, sjeverozapadnoj Europi, Australiji te na Karipskim otocima. Razlog tomu još nije razjašnjen.

 3. Genski čimbenici
 4. Muškarci čiji su očevi ili braća imali karcinom prostate imaju dvostruko viši rizik od razvoja karcinoma prostate u odnosu prema drugim muškarcima.
 5. Prehrana

  Iako točna uloga prehrane u razvoju karcinoma prostate još nije poznata, postoji nekoliko prehrambenih čimbenika koji bi se mogli povezati s tom bolesti. Naime, istraživanja pokazuju da bi prehrana koja obiluje crvenim mesom i mliječnim proizvodima s velikim udjelom mliječne masti mogla povisiti rizik od razvoja karcinoma prostate.

Ako se bolest otkrije prije nego što se proširi na druge organe, stopa petogodišnjeg preživljenja iznosi 99%. S druge strane, kada karcinom metastazira, stopa petogodišnjeg preživljenja jest 29%. Stoga su redoviti pregledi radi ranog prepoznavanja karcinoma izrazito važni.

Kako liječiti karcinom prostate?

Kao i kod bilo koje druge teške bolesti, odluka o načinu liječenja karcinoma prostate treba se temeljiti na medicinskim dokazima i kliničkoj praksi, a bolesnik i liječnik trebali bi evaluirati sve opcije liječenja prije nego što se donese konačna odluka.

 • Vrste liječenja karcinoma prostate uključuju:
 • promatranje i aktivni nadzor bolesnika
 • kirurške metode, uključujući uklanjanje prostate
 • radioterapiju
 • krioterapiju – noviju metodu koja ubija stanice karcinoma niskim temperaturama
 • hormonsku terapiju, koja će smanjiti učinak muških spolnih hormona na stanice karcinoma
 • kemoterapiju, uključujući uzimanje antikarcinogenih lijekova
 • primjenu imunoterapije.

Kako zdravi način života utječe na tijek liječenja karcinoma prostate?

Pravilna i uravnotežena prehrana važna je za sveukupno zdravlje i može održati zdravu tjelesnu masu te sniziti rizik od zdravstvenih problema kao što su bolesti srca, dijabetes tipa 2 i neke maligne bolesti.

Sigurno ste čuli kako određene namirnice ili način prehrane mogu biti korisni muškarcima s karcinomom prostate, ali isto tako i da postoje namirnice koje mogu biti štetne. Nažalost, različite studije donijele su različite rezultate pa trenutačno ne možemo tvrditi da točno određena hrana utječe na rast i širenje karcinoma prostate.

Međutim, neke promjene u prehrani i tjelesna aktivnost mogu pomoći da se smanje nuspojave liječenja karcinoma prostate.

 

 

Ako želite, možete prijeći na sljedeću kategoriju članaka ili pomoću kalkulatora provjeriti jeste li u riziku od pothranjenosti.