Glavni izbornik

31.05.2021.

Tjelesna aktivnost tijekom onkološkog liječenja

Nova istraživanja pokazuju kako je tjelesna aktivnost za oboljele od karcinoma sigurna, ali i poželjna jer donosi mnogostruke prednosti. Tjelesna aktivnost tijekom provođenja kemoterapije i radioterapije može igrati važnu ulogu u očuvanju mišićne mase i osigurati redovno provođenje terapije.

Sve prednosti tjelovježbe tijekom provođenja terapije

Onkološko liječenje često dovodi do gubitka mišićne mase i snage koju vježbanjem i unosom ključnih nutrijenata poput proteina i vitamina D treba ponovno izgraditi. Bolesnici koji su izgubili značajnu količinu mišićne mase razviju ozbiljno zdravstveno stanje koje se naziva sarkopenija. Bolesnici sa sarkopenijom češće prekidaju provođenje terapije radi razvoja toksičnosti uslijed primjene kemoterapije.

Tjelovježba donosi mnogo prednosti za zdravlje uključujući:

  • poboljšanje cirkulacije u nogama i niži rizik od krvnih ugrušaka
  • niži rizik od tjeskobe i depresije
  • veće samopouzdanje i samostalnost u svakodnevnom životu
  • poboljšanje ravnoteže, niži rizik od osteoporoze i padova i slomljenih kostiju
  • smanjenje mučnine i umora
  • kontrolu tjelesne mase 

Vrstu i intenzitet tjelovježbe obavezno prilagoditi

Oboljelima se savjetuje da prilagode vrstu i intenzitet tjelovježbe prema svojim sposobnostima i preferencijama. Cilj je ostati aktivan i u što većoj kondiciji mogućoj. Primjerice, osobe koje su bile izrazito aktivne prije početka provođenja terapije vjerojatno će morati vježbati rjeđe i nižim intenzitetom nego inače. Također, osobama čiji je životni stil bio pretežno sjedilački prije terapije savjetuje se početi s kratkim aktivnostima nižeg intenziteta poput šetnji. Određenim se bolesnicima savjetuje da vježbaju isključivo uz stručnu pomoć kako bi se smanjio rizik od ozljeda primjerice osobama s karcinomom kostiju, artritisom ili perifernom neuropatijom.

Na što treba obratiti pozornost

Suradnja s liječnicima je ključna stoga se oboljelima savjetuje sve odluke o tjelovježbi tijekom terapije donositi zajedno s liječnikom. Postoje određena stanja kada tjelovježba može biti opasna primjerice kada liječenje poput radioterapije zahvaća područje pluća te kada određeni lijekovi u kemoterapijskom protokolu mogu utjecati na srce. Tjelesnu aktivnost valja izbjegavati u situacijama:

  • loše krvne slike, poglavito kod anemije
  • neravnoteže elektrolita (nakon povraćanja i proljeva)
  • mučnine, povraćanja i boli

Savjeti kako početi vježbati

Za početak neka aktivnost traje samo nekoliko minuta u danu uz postepeno povećavanje trajanja. Primjerice, žustro hodanje smatra se umjerenom aktivnošću koju valja provoditi uz uzimanje stanki. Preporučuje se nekoliko minuta hodati žustro, a zatim usporiti, te hodati na taj način sve dok se ne ispuni konačni cilj od 30 minuta žustrog hodanja dnevno. Također, tjelesna aktivnost kao žustro hodanje može se provoditi raspoređeno u tri intervala po 10 minuta dnevno. Osim žustrog hodanja preporučuju se i vježbe s otporom poput vježbi koje se izvode s laganim utezima ili trakama. Vježbe koje povećavaju fleksibilnost poput vježbi istezanja također su dobrodošle, a njih treba izvoditi na početku i na kraju umjerene tjelovježbe.

Trikovi za pokretanje

Postavljeni ciljevi mogu biti motivacija za redovito vježbanje. Primjerice, dugoročni cilj je žustro hodanje 30 minuta dnevno, a kratkoročni cilj za početak može biti žustro hodanje 10 minuta dnevno. Tjelesna aktivnost mora biti zabavna pa se preporučuje isprobavati nove načine vježbanja poput joge, plesa, hula hoop obruča i bacanja frizbija. Također, košenje trave, pranje auta, sobni bicikl, rad u vrtu i ribanje kupaonice su također dobri načini kako povećati broj minuta provedenih u jačanju mišića u danu. Dobra ideja je uključiti obitelj ili prijatelje u svoje aktivnosti, te se nagraditi nakon postizanja zadanog cilja.

Važno je slušati svoje tijelo

Onkološka terapija je iscrpljujuća te mnogi oboljeli osjećaju umor. Tijekom terapije ne treba forsirati tjelesnu aktivnost već slušati svoj organizam. No, valja imati na umu kako aerobna aktivnost može pomoći u smanjenju umora kojeg uzrokuje terapija, spriječiti gubitak mišićne mase i poboljšati kvalitetu života.
 

 

Ako želite, možete prijeći na sljedeću kategoriju članaka ili pomoću kalkulatora provjeriti jeste li u riziku od pothranjenosti.