Glavni izbornik

25.01.2021.

Važnost tjelesne aktivnosti nakon onkološkog liječenja

Preporuke kako oboljeli od kroničnih bolesti trebaju mirovati i odmarati više nisu aktualne. Naime, mirovanje ima smisla ako kretanje uzrokuje bolove, ubrzani rad srca ili kratak dah. Međutim, brojna su istraživanja pokazala kako je tjelovježba sigurna za onkološke bolesnike te popravlja kvalitetu života, a onkološki bolesnici koji vježbaju imaju manji rizik od recidiva i dulje preživljavanje.

Tjelovježba pomaže otkloniti umor povezan s karcinomom

Umor je poznata nuspojava karcinoma i terapija koje se koriste za liječenje i pogađa velik broj oboljelih, a novije preporuke govore kako tjelovježba predstavlja korisnu intervenciju u smanjenju umora povezanog s karcinomom. Unatoč tome što kada smo umorni nemamo volju vježbati, izbjegavanje aktivnosti i odmaranje nije korisno.

Tjelovježbom protiv tjeskobe i depresije

Psihološki stres koji podrazumijeva osjećaj tjeskobe i depresiju pogađa gotovo 30 posto oboljelih nakon liječenja. Psihološki stres negativno djeluje na onkološke bolesnike jer smanjuje stopu preživljavanja u usporedbi s oboljelima koji su psihološki zdravi. Tjelovježba dokazano popravlja raspoloženje, a onkološki bolesnici koji redovito vježbaju manje su tjeskobni i depresivni te imaju veće samopouzdanje i sretniji su pogotovo ako vježbaju u grupama. 

Dodatne prednosti tjelovježbe

Tjelovježba je korisna u prevenciji gubitka koštane mase u čijem su povišenom riziku primjerice žene u postmenopauzi  oboljele od karcinoma dojke, ali i muškarci oboljeli od karcinoma prostate. Također, tjelovježba je praktičan način kako sniziti rizik od duboke venske tromboze te konstipacije.

Kada i kako vježbati?

Ukoliko liječnik odobrava, s tjelovježbom bi trebalo početi odmah nakon završetka terapije. Savjetuje se provoditi vježbe istezanja koje su prikladne i za trenutke kada nismo spremni za tjelovježbu jačeg intenziteta. Preporuča se baviti se aerobnim aktivnostima poput brzog hodanja, plivanja i laganog trčanja, ali i provoditi vježbe snage uz pomoć utega. Obje vrste vježbi doprinose gubitku viška kilograma, odnosno smanjenju količine masnog tkiva, a povećanju mišićne mase. Naime, onkološko liječenje često dovodi do gubitka mišićne mase koju vježbanjem i unosom ključnih nutrijenata poput proteina i vitamina D treba ponovno izgraditi. Gubitak mišićne mase i snage naziva se sarkopenija, a to zbivanje smatra se posebno nepovoljnim za onkološke bolesnike. Bolesnici sa sarkopenijom imaju više šanse da će razviti kemoterapijsku toksičnost i stoga je veći rizik da se onkološka terapija mora prekinuti što smanjuje šanse za izlječenje. Stoga je optimalna mišićna masa i snaga od iznimne važnosti prije početka onkološkog liječenja, ali i tijekom i nakon liječenja. Redovita tjelovježba i/ili fizikalna terapija ima nezamjenjivu ulogu u očuvanju mišića te se ne smije zanemariti u svakodnevnom životu.

 

 

Ako želite, možete prijeći na sljedeću kategoriju članaka ili pomoću kalkulatora provjeriti jeste li u riziku od pothranjenosti.