Glavni izbornik

09.04.2020.

Vitamin D i onkološki bolesnici u vrijeme korone

Općenito je poznato kako nedostatak vitamina D predstavlja globalni problem koji utječe ne samo na zdravlje mišićno-koštanog sustava, već i na širok spektar akutnih i kroničnih bolesti. Osobe koje boluju od malignih bolesti posebno su rizična skupina za pojavu hipovitaminoze D. Naime, otprije se zna kako su niže razine vitamina D u krvi povezane s lošijim ishodima kod ljudi koji boluju od karcinoma, ali mehanizmi koji to uzrokuju nisu u potpunosti shvaćeni. 

Maligne bolesti i vitamin D

Liječenje karcinoma može dodatno smanjiti razinu vitamina D izazivanjem nuspojava koje rezultiraju neuhranjenošću, promjenama u načinu života i prehrambenih navika. Izlaganje sunčevoj svjetlosti i uzimanje vitamina D u obliku dodataka prehrani dva su vrlo važna parametra u razdobljima prije i poslije liječenja. To su čimbenici na koje se može lako utjecati i zato ih se ne smije zanemariti. 

U novijem istraživanju provedenom na miševima otkriveno je da vitamin D utječe na signalni put unutar stanica karcinoma kože, što usporava njihov rast i zaustavlja širenje karcinoma na pluća. Istraživači tvrde kako bi njihova otkrića, objavljena u časopisu Cancer Research, u konačnici mogla dovesti do novih načina liječenja melanoma. Iako vitamin D sam po sebi ne liječi karcinom, sve se više razmatraju načini na koji on djeluje kako bi se pojačao učinak imunoterapije koja koristi imunosni sustav za pronalazak i napad na stanice tumora.

Također, meta-analize opservacijskih studija ukazuju na mogućnost postojanja veze između viših koncentracija vitamina D u krvi i blagog smanjenja incidencije karcinoma debelog crijeva, a zabilježeno je kako se za svaki porast od 12,5 nmol/L u plazmi, rizik snižava za 6 %. 

Nadalje, primjena vitamina D posebno je važna za pacijentice u menopauzi s ranim hormonski ovisnim rakom dojke koje primaju adjuvantnu hormonsku terapiju s aromataznim inhibitorima zbog visokog rizika od razvoja osteoporoze.

Prva znanstvena potvrda o vitaminu D i smanjenju smrtnosti

Nedavno objavljena meta-analiza, koja je obuhvatila 52 randomizirana kontrolirana ispitivanja, obuhvatila je ukupan broj od 75 454 ispitanika. Rezultati su otkrili kako je dodatak vitamina D smanjio smrtnost od karcinoma za čak 16% s intervalom pouzdanosti od 95%. Ovo je prva znanstvena potvrda koja ističe povezanost vitamina D sa smanjenjem smrtnosti. 

Ovakvi optimistični rezultati podržavaju koncept uzimanja vitamina D u obliku dodataka prehrani s ciljem smanjenja rizika od smrti te potiču na ciljanu intervenciju ovim vitaminom.

Drugo otkriće ove detaljne analize pokazalo je kako je smrtnost bila značajno niža u promatranim vremenskim periodima duljeg vijeka. Iz tog je razloga vitamin D u obliku dodataka prehrani preporučljivo uzimati dulje vrijeme, a znanstvenici navode vremenski period od 3 godine pa i više. 

Izazovi s kojima se susreću onkološki bolesnici u doba pandemije koronavirusa

Obrambena sposobnost imunosnog sustava onkoloških bolesnika oslabljena je što povećava rizik od infekcija, kako bakterijskih tako i virusnih. Pandemija koronavirusa nikako ne olakšava situaciju bolesnicima s malignim bolestima. Budući da su komorbiditeti značajni čimbenici rizika za komplikacije i nastanak težih oblika bolesti, onkološki bolesnici posebno su ugroženi zbog oslabljene obrambene sposobnosti njihova imunosnog sustava. Kao takvi, trebaju biti na najvišem stupnju opreza i poduzeti sve moguće mjere kako bi smanjili mogućnost zaraze. 

Brojne znanstvene studije ukazale su na povezanost niskih koncentracija vitamina D i učestalosti većeg broja infektivnih bolesti, poglavito infekcija gornjih dišnih puteva. Suprotno tome, pokazano je kako se dodatnim uzimanjem vitamina D u adekvatnoj količini kod imunokompromitiranih bolesnika može smanjiti potreba za primjenom antibiotika. 

Stoga, u doba kada nam se svima preporuča što manje napuštati svoje domove, a posebno oboljelima s oslabljenom sposobnosti imunosnog sustava, održavanje adekvatne razine vitamina D nikada nije bilo potrebnije. Uz pravilnu prehranu i odgovorno ponašanje, neka dodatak prehrani vitamina D bude dodatna karika u očuvanju vašega zdravlja. 

Vitamin D i virusne respiratorne infekcije 

Temeljem dosadašnjih istraživanja možemo postaviti hipotezu kako dobar status vitamina D može smanjiti rizik virusnih epidemija na više načina.  Adekvatna razina vitamina D neupitno je važna za održanje mineralne gustoće kosti te mišićne mase i snage, a loš status vitamina D veže se uz maligne, kardiovaskularne, autoimune i neurološke bolesti te kronične respiratorne bolesti, dijabetes i hipertenziju. Upravo se ove bolesti povezuju s najvećim brojem smrtnih ishoda među oboljelima od COVID-19.  

Vitamin D igra ulogu u regulaciji imunološkog odgovora, a njegovo djelovanje ovisi o vrsti imunološkog podražaja. Posljedica toga su zapanjujući rezultati istraživanja kao što su  sposobnost inhibicije razvoja autoimunih bolesti s jedne i stimulacija imunološkog odgovora u slučaju infektivnih bolesti s druge strane, stoga možemo reći da vitamin D ima utjecaj i na urođeni i na stečeni imunosni sustav.

Nadomjesna primjena vitamina D u imunokompromitiranih bolesnika može smanjiti potrebu za primjenom antibiotika, te se u ovih bolesnika preporučuje praćenje i korekcija lošeg statusa vitamina D. Studije jasno pokazuju da vitamin D nesumnjivo čini kariku u lancu kompleksnih čimbenika koji doprinose imunosnom odgovoru. Stoga je praćenje koncentracije vitamina D u krvi i održavanje optimalnog statusa stegija koja možda može doprinijeti obrani od infekcija respiratornog sustava, posebice u starijih osoba i bolesnika s brojnim komorbiditetima.

Potreba za adekvatnom opskrbom vitaminima i mineralima

Ekspertno mišljenje i praktične smjernice za nutritivnu potporu bolesnika s infekcijom COVID-19 Europskog društva za kliničku prehranu i metabolizam (ESPEN) navodi kako je suplementacija ili nadomjesna primjena vitamina dio konvencionalnog nutritivnog pristupa prevenciji virusnih infekcija u svrhu potencijalnog smanjenja negativnog učinka bolesti. Prema praktičnim smjernicama ESPEN-a, poseban naglasak stavlja se na nadomjesnu primjenu vitamina i minerala posebno kod pothranjenih osoba. 

Dva kineska znanstvenika, Zhang i Liu objavili su pregledni rad u kojem navode nutrijente bitne za obranu od infekcije koronavirusom temeljeno na ranijim spoznajama učinaka određenih nutrijenata na imunosni sustav i specifičnu obranu od respiratornih infekcija. Osim vitamina D koji se spominje kao potencijalna terapijska opcija, ističe se potreba za adekvatnom opskrbom i drugim nutrijentima: vitaminom A, C, E, B kompleksom, omega-3 masnim kiselinama, te mineralima selenom, cinkom i željezom. Nadalje, poznato je da je za optimalno iskorištenje vitamina D važan i dobar status magnezija. 

Čini se da dodatna primjena vitamina D ima smisla, posebice u rizičnih skupina, kao što su onkološki bolesnici. Osim u svrhu prevencije, primjena vitamina D može biti korisna i za smanjenje stope smrtnosti od virusnih respiratornih infekcija, moguće uključujući i COVID-19. Vitamin D jedna je karika u nizu, a odgovorno ponašanje i jačanje imunosnog sustava prehranom te pametnim odabirom dodataka prehrani može doprinijeti obrani od virusa. 

Preporuke Hrvatskog onkološkog društva o ponašanju za onkološke bolesnike i ustanove u kojima se oni liječe i kontroliraju možete pročitati ovdje.

 

 

Ako želite, možete prijeći na sljedeću kategoriju članaka ili pomoću kalkulatora provjeriti jeste li u riziku od pothranjenosti.