Glavni izbornik

11.09.2019.

Zašto je uravnotežena prehrana iznimno važna kod oboljelih od karcinoma dojke?

Zdrava i uravnotežena prehrana svakomu je važna, a posebno kada je posrijedi dijagnoza maligne bolesti kao što je karcinom dojke. Prikladna prehrana pomaže oporavku organizma nakon liječenja, održanju odgovarajuće tjelesne mase te očuvanju snage i mase mišića.

Koje namirnice imaju prednost kod karcinoma dojke?

Poželjno je da tijekom i nakon liječenja karcinoma u prehrani svakodnevno budu zastupljene različite namirnice iz svih četiriju glavnih skupina:

 • Voće i povrće

  Raznobojno voće i povrće obiluju biljnim spojevima, fitotvarima, a posebno je zanimljivo povrće iz skupine kupusnjača poput brokule, cvjetače, kelja i prokulica. Pokušajte svaki dan pojesti barem pet serviranja voća i povrća.

 • Cjelovite žitarice

  Zobena kaša za doručak, kruh od punog zrna, kuhano proso, heljda ili kvinoja te druge cjelovite žitarice odličan su izvor prehrambenih vlakana. Prikladan unos vlakana spriječit će pojavu konstipacije koja se može javiti kao nuspojava nekih od terapija maligne bolesti.

 • Mahunarke

  Mahunarke poput leće, graška, graha i slanutka odlikuje bogat sadržaj proteina, a siromašne su mastima.

 • Izvori proteina

  Birajte kvalitetne izvore proteina kao što su meso peradi, bijela i plava riba, mahunarke te orašasti plodovi.

Koje je namirnice poželjno ograničiti kod karcinoma dojke?

Pravilno se hraniti ne znači da biste se potpuno trebali odreći namirnica u kojima uživate, a ne smatraju se toliko kvalitetnima i poželjnima u svakodnevnoj prehrani. Međutim, stručnjaci se slažu da bi u prehrani oboljelih od karcinoma dojke trebalo ograničiti:

 • meso i mliječne proizvode s velikim udjelom masti – ove namirnice obiluju nepoželjnim zasićenim mastima pa bi valjalo ograničiti unos crvenog mesa i punomasnih mliječnih proizvoda
 • alkohol – vino, pivo i žestoka alkoholna pića općenito se ne preporučuju oboljelima od karcinoma dojke, a ujedno mogu ulaziti u interakcije s lijekovima koje uzimate
 • izvore jednostavnih šećera – slatkiše, kekse, kolače i zaslađene napitke
 • nedovoljno termički obrađenu hranu – liječenje maligne bolesti može utjecati na sniženje razine bijelih krvnih stanica. Bez odgovarajućeg broja ovih važnih imunosnih stanica organizam je podložniji infekcijama. Stoga tijekom liječenja pokušajte izbjegavati konzumaciju sirove hrane poput sushija, a meso, ribu, jaja i perad pripremajte na sigurnim temperaturama.

Kako olakšati nuspojave liječenja karcinoma dojke?

Mučnina, povraćanje, proljev i konstipacija te suhoća usta česte su nuspojave liječenja karcinoma dojke. Donosimo korisne savjete koji će vam olakšati ova neugodna stanja, a samim time i poboljšati kvalitetu života.

Konzumirajte više manjih obroka

Mučnina, napuhnutost i konstipacija nerijetko otežavaju konzumaciju preporučenih triju glavnih obroka. Kako biste ipak postigli preporučeni dnevni unos energije, podijelite obroke u danu na pet do šest manjih.

Ne zaboravite na unos tekućine

Nuspojave liječenja poput povraćanja i proljeva mogu dovesti do dehidracije. Pokušajte svakodnevno konzumirati barem dvije do tri litre tekućine u obliku vode, čaja ili voćnog soka. Osjećate li mučninu, pomoći mogu biljni čajevi s đumbirom i mentom.

Ako osjećate boli u području usne šupljine koje otežavaju konzumaciju krute hrane, birajte guste smoothije ili enteralne pripravke koji će vam osigurati unos prijeko potrebne energije i hranjivih tvari.

Budite oprezni s novim režimima prehrane

Ako ste pretraživali razne internetske stranice u potrazi za dodatnim informacijama o karcinomu dojke, vjerojatno ste naišli na različite sadržaje u kojima se ističu tvrdnje da određeni načini prehrane mogu pomoći pri izlječenju od malignih bolesti. Budite oprezni kod takvih pretjeranih tvrdnja jer svaki oblik ekstrema u prehrani može biti opasan.

Slično kao i kod bolesnika s tumorom mozga, način je prehrane koji karakterizira iznimno ograničavanje unosa ugljikohidrata kako bi se tijelo dovelo u stanje ketoze i potaknulo da kao izvor energije iskorištava rezerve masti. Iako je nekoliko znanstvenih studija pokazalo dobre rezultate ketogene dijete kod određenih vrsta malignih bolesti kao što je glioblastom, ne postoje dokazi da je taj oblik prehrane koristan pri karcinomu dojke.

Prije bilo kakve promjene načina prehrane obvezatno se posavjetujte sa svojim liječnikom i nutricionistom.

I kuhinjski je pribor važan

Kemoterapija katkad uzrokuje i promjene u osjetu okusa zbog čega vam hrana koju uobičajeno konzumirate odjednom može postati blaga i neukusna. U tom slučaju pomaže dodatak začina i svježega začinskog bilja tijekom pripreme hrane koji će dodatno oplemeniti okus jela. Osim toga, neke vrste kemoterapije mogu izazvati pojavu tzv. metalnog okusa u ustima. Da biste ublažili takav osjećaj, rabite plastični pribor za jelo, a pomoći može i upotreba staklenog i keramičkog posuđa tijekom pripreme hrane.

Uloga vitamina D kod oboljelih od karcinoma dojke

Oboljeli od malignih bolesti pod povišenim su rizikom od nedostatka vitamina D, a to se obilježje ujedno veže uz mišićnu slabost, muskuloskeletnu bol te povišen rizik od prijeloma. Stoga se određivanje koncentracije vitamina D u krvi i njegova nadoknada pri nedostatku smatraju potencijalno korisnim strategijama za ovu skupinu bolesnika.

Pacijentice u menopauzi, koje boluju od ranog raka dojke ovisnog o hormonima i primaju adjuvantnu hormonsku terapiju aromataznim inhibitorima, imaju visok rizik od nastanka osteoporoze te se u tih žena učestalo bilježe niske vrijednosti vitamina D. Aromatazni inhibitori lijekovi su koji se rabe kao adjuvantna terapija u liječenju karcinoma dojke kod žena koje su u menopauzi i boluju od karcinoma dojke s pozitivnim hormonskim receptorima (ER+). Ovi lijekovi snižavaju razinu estrogena koja se stvara nakon menopauze. Najčešće se uzimaju 5 godina i dodatno štite ženu sljedećih 5 godina. Aromatazni inhibitori mogu imati i nuspojave, poglavito artralgije (boli u zglobovima), te općenito negativno utjecati na koštano zdravlje pa se brojni stručnjaci slažu da je nadomjesna primjena vitamina D3 i kalcija u ovoj skupini veoma važna.

Prema smjernicama Europskog onkološkog društva, svim pacijentima koji primaju terapiju što negativno utječe na koštano zdravlje (ovarijska supresija/ablacija, aromatazni inhibitori, androgena deprivacijska terapija) savjetuje se uzimati hranu bogatu kalcijem, provoditi umjerenu tjelovježbu i unositi 1000 – 2000 IJ vitamina D svaki dan.

Zaključno, pravilna i uravnotežena prehrana ima iznimno važnu ulogu u oboljelih od karcinoma dojke. Osim što pomaže oporavku organizma nakon liječenja, također će doprinijeti i održanju odgovarajuće tjelesne mase te očuvanju snage i mase mišića.

 

 

Ako želite, možete prijeći na sljedeću kategoriju članaka ili pomoću kalkulatora provjeriti jeste li u riziku od pothranjenosti.