Glavni izbornik

Odabrana tema: Sve teme
1 2 ... 27 > >>

Kako si pomoći kod gubitka apetita?

Apetit je psihološki fenomen koji predstavlja općenitu želju za hranom ili želju za točno određenom vrstom hrane. Apetit se javlja neovisno o tome treba li naše tijelo hranu ili ne, a mogu ga potaknuti slike ili miris hrane ili sjećanja na određene trenutke u prošlosti. S druge strane, u organizmu se može javiti i nedostatak apetita koji se manifestira na način da nas hrana ne privlači i odbijamo jesti iako možda osjećamo glad.

Pročitaj više

Karcinom gušterače

Među karcinomima sedmi je uzročnik smrtnosti te se češće javlja u razvijenim zemljama. Od karcinoma gušterače češće obolijevaju osobe starije od 65 godina i relativno jednako zahvaća oba spola. Incidencija karcinoma gušterače raste za 1 % godišnje i procjenjuje se da bi primjerice u SAD-u karcinom gušterače do 2030. godine mogao postati drugi najčešći uzrok smrti od karcinoma.

Pročitaj više

Kako si pomoći kod dumping sindroma?

Ako u posljednje vrijeme primjećujete znakove poput opće slabosti, vrtoglavice, znojenja, bolova u gornjem dijelu trbuha, mučnine ili pojave eksplozivnog proljeva vrlo kratko nakon jela, postoji mogućnost da je riječ o dumping sindromu.

Pročitaj više

Vrste karcinoma koštanog sustava

Kosti predstavljaju dio sustava za kretanje, a njihova je uloga održavanje poluge i hvatišta za mišiće i tetive. Kosti možemo podijeliti u tri osnovna oblika: duge, kratke i plosnate kosti.Kost je izvana obložena pokosnicom ili periostom odnosno membranom od fibroznog tkiva koja sadrži vezivna vlakna i kojom prolaze krvne žile i živci. Na površini kosti su građene od tvrdog koštanog tkiva, dok su unutra spužvastoga tkiva raspoređena u obliku gredica odnosno trabekula. Središnji dio kosti je šupalj i naziva se medularna šupljina i sadrži koštanu srž.

Pročitaj više

Sve što trebate znati o masnoj stolici

Jeste li u posljednje vrijeme primijetili promjene u obliku i boji stolice? Simptomi poput proljeva te pojave ljepljive i sjajne stolice neugodnog mirisa znak su masne stolice koja se može pojaviti nakon operacije gušterače ili želuca, odnosno u stanjima kada organizam ne proizvodi dovoljno enzima gušterače potrebnih za razgradnju masti iz hrane. Masna stolica nije tek neugodna pojava, već može uzrokovati neželjeni gubitak prijeko potrebnih kalorija te vitamina topljivih u mastima.

Pročitaj više
1 2 ... 27 > >>