Glavni izbornik

Odabrana tema: Sve teme
1 2 ... 25 > >>

Karcinom vrata maternice

Globalno gledano, karcinom vrata maternice na četvrtom je mjestu po učestalosti i smrtnosti kod žena diljem svijeta. Najveći udio novih slučajeva zabilježen je u zemljama niskog i srednjeg stupnja razvoja, a prema posljednjim dostupnim podacima u Hrvatskoj, u 2018. godini su zabilježena 274 nova slučaja, što čini 2% od ukupnog broja slučajeva karcinoma kod žena.

Pročitaj više

Neželjeni porast tjelesne mase – kako spriječiti?

Jeste li u posljednje vrijeme primijetili neželjeni porast tjelesne mase? Određene vrste malignih bolesti, ali i terapije te lijekovi mogu biti uzrokom povećanja tjelesne mase.

Pročitaj više

Kako mišićna masa utječe na uspješnost kemoterapije?

Lijekovi kojima se suzbija karcinom odnosno kemoterapeutici djeluju neprijateljski na mehanizme dijeljenja stanica što dovodi do smrti stanica karcinoma, međutim, istovremeno su odgovorni i za toksično djelovanje u tijelu domaćina.

Pročitaj više

Prehrana kod karcinoma prostate

Poznato je da prehrana ima važnu ulogu u prevenciji karcinoma prostate. No, kakav utjecaj ima prehrana kod osoba koje se već svakodnevno nose s karcinomom prostate?

Pročitaj više

Fitoestrogeni iz soje i karcinom dojke – postoji li poveznica?

Što je sa fitoestrogenima soje i rizikom od karcinoma dojke? Godinama se vode polemike utječe li konzumacija soje i proizvoda od soje na povećanje rizika od karcinoma dojke. U današnjem članku otkrivamo koji je stav znanosti o poveznici između konzumacije soje i pojavnosti karcinoma dojke, kao i sigurnosti konzumacije u oboljelih od malignih bolesti dojke.

Pročitaj više
1 2 ... 25 > >>