Aktualne prehrambene smjernice ističu da prikladan dnevni unos prehrambenih vlakana iznosi 14 g/1000 kcal. Općenito, prosječan unos vlakana trebao bi iznositi od 25 do 35 g na dan; poželjno je da to bude mješavina topljivih i netopljivih vlakana.
Prehrambene tvari
Pročitaj višeCilj liječenja šećerne bolesti jest postizanje normalne koncentracije glukoze te sprječavanje svih akutnih i kroničnih komplikacija bolesti. Oko 50% novooboljelih moći će samo dijetom i promjenom životnog stila postići normalizaciju glikemije, 20 – 30% trebat će za to oralne antidijabetičke lijekove, a isto toliko njih (20 – 30%) inzulin.
Dijabetes i inzulinska rezistencija
Pročitaj višePri susretu s dijagnozom maligne bolesti, koja je gotovo uvijek prekretnica u životu pojedinca i njegove obitelji, često se zapostavlja pitanje prehrane.
Prehrana
Pročitaj višePoznato je da tjelesna masa u onkoloških bolesnika utječe na ishod liječenja.
Prehrana
Pročitaj višeMasti su najvažniji izvor energije – jedan gram masti osigurava čak 9 kcal. Usporedimo li to s energijom koju osigurava jedan gram proteina ili ugljikohidrata, što je 4 kcal, mast osigurava mnogo više energije.
Prehrambene tvari
Pročitaj višeTeme