Glavni izbornik

Odabrana tema: Sve teme

Klasifikacija dekubitusa

Klasifikacija dekubitusa po stadijima uznapredovanja bolesti

Pročitaj više

Koje su vrste karcinoma pluća?

Karcinom pluća karakterizira više histoloških tipova tradicionalno klasificiranih svjetlosnim mikroskopom. Četiri najčešća tipa koji obuhvaćaju više od 90% bolesnika uključuju karcinom pločastih stanica, adenokarcinom, karcinom velikih stanica i karcinom malih stanica.

Pročitaj više

Što je tumorska kaheksija?

Pojam tumorske kaheksije opisuje se kao gubitak tjelesne mase kod onkoloških bolesnika koji se ne može nadoknaditi uobičajenom prehranom. Uz tumorsku kaheksiju često se veže termin anoreksija, odnosno smanjeni unos hrane (gladovanje) te se katkad rabi i naziv „tumorska anoreksija-kaheksija“. Brojni su uzroci gladovanja – od psiholoških, kao što su stres i strah od dijagnoze maligne bolesti, pa sve do posljedica specifičnog onkološkog liječenja. No i sama tumorska kaheksija slabljenjem organizma može utjecati na pojavu anoreksije.

Pročitaj više

Koje vrste proteina postoje u našem tijelu?

Proteini su molekule koje našem tijelu pružaju izvor energije, ali sudjeluju i u brojnim metaboličkim procesima bitnima za održavanje života i normalnu funkciju cjelokupnog organizma. S obzirom na uloge u tim procesima, razlikujemo nekoliko vrsta proteina:

Pročitaj više

Najčešći problemi koji se javljaju u probavnom sustavu

Brojni su problemi koji se javljaju u probavnom sustavu, uključujući napuhnutost, proljev, zatvor, krvarenje iz probavnog sustava, mučninu i povraćanje, bol, otežano gutanje, žgaravicu te neželjeni gubitak tjelesne mase.

Pročitaj više