Glavni izbornik

Odabrana tema: Sve teme

Karcinom pluća

U nastanku karcinoma pluća sudjeluju čimbenici vezani uz pojedinca, ali i brojni okolišni čimbenici koji su u međusobnoj interakciji. Najčešći uzrok nastanka karcinoma pluća – aktivno pušenje duhanskog dima – dobro je poznat od druge polovice prošlog stoljeća.

Pročitaj više

Što je sarkopenija?

Sarkopenija je sindrom koji označava gubitak mišićne mase uz gubitak snage i funkcije. Posljedično, dolazi do otežanoga svakodnevnog funkcioniranja, lošije kvalitete života, a može dovesti i do smrtnog ishoda.

Pročitaj više

Tjelesna aktivnost može pomoći pri održanju mišićne mase onkoloških bolesnika

Tjelesna je aktivnost definirana kao bilo koja radnja kojom se pokreću skeletni mišići te dovodi do potrošnje veće energije negoli u mirovanju.

Pročitaj više

Karcinomi glave i vrata

U zloćudne tumore glave i vrata ubrajaju se karcinomi usnice, usne šupljine, ždrijela, grkljana, nosa i paranazalnih sinusa te žlijezda slinovnica. Nalaze se na šestome mjestu u odnosu prema svim skupinama dijagnosticiranih vrsta karcinoma u svijetu.

Pročitaj više

Što su proteini i zašto su nam nužni?

Proteini su velika skupina molekula od kojih je sastavljeno svako tkivo, prijeko potrebnih za stvaranje i rast novih stanica te pravilno funkcioniranje svih živih bića.

Pročitaj više