Glavni izbornik

Odabrana tema: Sve teme

Vitamin D i onkološki bolesnici u vrijeme korone

Liječenje karcinoma može dodatno smanjiti razinu vitamina D izazivanjem nuspojava koje rezultiraju neuhranjenošću, promjenama u načinu života i prehrambenih navika. Izlaganje sunčevoj svjetlosti i uzimanje vitamina D u obliku dodataka prehrani dva su vrlo važna parametra u razdobljima prije i poslije liječenja. To su čimbenici na koje se može lako utjecati i zato ih se ne smije zanemariti.

Pročitaj više

Kako terapija karcinoma pluća utječe na naše okusne pupoljke?

Osjet okusa vrlo je važan čimbenik koji omogućava da zadovoljimo tjelesne potrebe za energijom putem hrane bilo u stanju zdravlja ili bolesti. Postoji pet osnovnih okusa, i to: slatko, kiselo, slano i gorko. Osim činjenice da je osjet okusa važan za prikladan unos energije, on pruža zadovoljstvo, stoga disfunkcija percepcije okusa može narušiti kvalitetu života zbog negativnog utjecaja na apetit, tjelesnu masu i psihičko blagostanje.

Pročitaj više

Kako doći do enteralne prehrane?

Enteralni pripravak izdaje se na liječnički recept prema preporuci bolničkog liječnika specijalista koji propisuje dnevnu dozu i vrstu pripravka.

Pročitaj više

Liječenje dekubitusa

Dekubitalni vrijed ili ulkus ubraja se u kronične rane, ali se, prema izgledu i tijeku liječenja, znatno razlikuje od ostalih kroničnih rana. Na toj su osnovi postavljeni opći principi liječenja

Pročitaj više

Što je konstipacija, a što opstipacija?

Opstipacija je odsutnost spontanog pražnjenja crijeva, dok pod konstipacijom razumijevamo rijetke, tvrde i suhe stolice malena volumena, uz otežano pražnjenje crijeva i osjećaj nepotpuna pražnjenja.

Pročitaj više