Glavni izbornik

Odabrana tema: Sve teme

Tjelesna aktivnost tijekom onkološkog liječenja

Nova istraživanja pokazuju kako je tjelesna aktivnost za oboljele od karcinoma sigurna, al i poželjna jer donosi mnogostruke prednosti. Tjelesna aktivnost tijekom provođenja kemoterapije i radioterapije može igrati važnu ulogu u očuvanju mišićne mase i osigurati redovno provođenje terapije.

Pročitaj više

Razbijanje mitova: alkalna dijeta kod onkoloških pacijenata

Alkalna dijeta temelji se na pretpostavci da vaša prehrana može promijeniti pH vrijednost organizma – mjernu jedinicu kiselosti ili lužnatosti - vašeg tijela. Promovira se na temelju tvrdnji da moderna prehrana „zakiseljava“ tijelo i na taj način uzrokuje različite bolesti uključujući maligne bolesti, osteoporozu i kardiovaskularne bolesti.

Pročitaj više

Karcinom želuca

Karcinom želuca je maligna bolest kod koje se maligne stanice pojavljuju na stijenci želuca. S više od milijun novih slučajeva godišnje, karcinom želuca peti je dijagnosticirani zloćudni tumor u svijetu.

Pročitaj više

Prehrambeni savjeti za oboljele od karcinoma gušterače

Gušterača je mala žlijezda koja se nalazi iza želuca u gornjem lijevom dijelu abdomena. Gušterača igra važnu ulogu u probavi hrane - luči inzulin te enzime koji pomažu u probavi proteina, ugljikohidrata i masti. Karcinom gušterače liječi se operacijom, kemoterapijom i radioterapijom.

Pročitaj više

Prehrambene preporuke za oboljele od karcinoma jednjaka

Karcinom jednjaka spada u vrste karcinoma s najvećim rizikom za gubitak tjelesne mase i pothranjenost. Pothranjenost se definira kao stanje koje proizlazi iz nedostatnog unosa nutrijenata ili iskorištavanja nutrijenata iz konzumirane hrane, a koje dovodi do smanjena mišićne mase i ukupne mase tjelesnih stanica što dovodi do smanjene tjelesne i mentalne funkcije bolesnika te narušenog kliničkog ishoda.

Pročitaj više