Odabrana tema: Sve teme
<< < 1 2 ... 16 17

Enteralna prehrana kod onkoloških bolesti probavnog sustava

Ciljevi nutritivne potpore bolesnika s onkološkim bolestima probavnog sustava jesu poboljšanje kvalitete života, sniženje morbiditeta te poboljšanje ishoda liječenja.

Pročitaj više

Prikladan unos tekućine kod karcinoma pluća

Dobro je poznata činjenica da je za održavanje zdravlja, vitalnosti i općega dobrog osjećanja potrebna prehrana koja zadovoljava potrebe za energijom te makronutrijentima i mikronutrijentima.

Pročitaj više

Kako terapija karcinoma pluća utječe na naše okusne pupoljke?

Osjet okusa vrlo je važan čimbenik koji omogućava da zadovoljimo tjelesne potrebe za energijom putem hrane bilo u stanju zdravlja ili bolesti. Postoji pet osnovnih okusa, i to: slatko, kiselo, slano i gorko. Osim činjenice da je osjet okusa važan za prikladan unos energije, on pruža zadovoljstvo, stoga disfunkcija percepcije okusa može narušiti kvalitetu života zbog negativnog utjecaja na apetit, tjelesnu masu i psihičko blagostanje.

Pročitaj više

Kako ketogena dijeta utječe na glioblastom?

Prikazi pojedinih bolesnika te istraživanja provedena na pokusnim životinjama pokazala su da bi ketogena dijeta mogla biti potporna terapija standardnom onkološkom liječenju glioblastoma. Glioblastom je jedan od najagresivnijih oblika tumora mozga, a osim kod ove zloćudne bolesti, ketogena dijeta pokazala se korisnom i u oboljelih od epilepsije.

Pročitaj više

Koje su najčešće nuspojave liječenja karcinoma prostate?

Koje su najčešće nuspojave liječenja karcinoma prostate?

Pročitaj više
<< < 1 2 ... 16 17

Glavni izbornik