Proteini se u našem tijelu neprestano razgrađuju i izgrađuju, tako da ih je potrebno redovito unositi hranom kako bi se osigurale sve esencijalne aminokiseline.
Prehrambene tvari
Pročitaj višeTumori probavnog sustava čine oko 25% svih malignih bolesti. Većinom rastu asimptomatski i manifestiraju se simptomima kada su već u uznapredovaloj fazi. Budući da za većinu ovih bolesti ne postoji učinkovita metoda probira i ranog otkrivanja, važno je poznavanje čimbenika rizika i ranih simptoma bolesti.
Karcinomi probavnog sustava
Pročitaj višeInzulinska rezistencija izostanak je metaboličkog odgovora inzulina u perifernim tkivima, odnosno nemogućnost ulaska glukoze u stanice mišića, masnog tkiva i jetre. Posljedično, gušterača stvara kompenzatorno više inzulina da bi se postigao fiziološki učinak. Čak se uspjelo arbitrarno definirati dnevnu potrebu za inzulinom od 200 ili više jedinica da bi se postigla glikemijska kontrola, odnosno spriječila ketoza.
Dijabetes i inzulinska rezistencija
Pročitaj višeLiječenje karcinoma može dodatno smanjiti razinu vitamina D izazivanjem nuspojava koje rezultiraju neuhranjenošću, promjenama u načinu života i prehrambenih navika. Izlaganje sunčevoj svjetlosti i uzimanje vitamina D u obliku dodataka prehrani dva su vrlo važna parametra u razdobljima prije i poslije liječenja. To su čimbenici na koje se može lako utjecati i zato ih se ne smije zanemariti.
Prehrana
Pročitaj višeOsjet okusa vrlo je važan čimbenik koji omogućava da zadovoljimo tjelesne potrebe za energijom putem hrane bilo u stanju zdravlja ili bolesti. Postoji pet osnovnih okusa, i to: slatko, kiselo, slano i gorko. Osim činjenice da je osjet okusa važan za prikladan unos energije, on pruža zadovoljstvo, stoga disfunkcija percepcije okusa može narušiti kvalitetu života zbog negativnog utjecaja na apetit, tjelesnu masu i psihičko blagostanje.
Karcinom pluća
Pročitaj višeTeme