06.03.2019.

Zašto su proteini važni kod onkoloških bolesnika?

Procesi liječenja onkoloških bolesti, posebice kemoterapija, radioterapija i imunoterapija, dovode do povećane potrebe za proteinima. Stoga je dostatan unos proteina kod onkoloških bolesnika iznimno važan.

Onkološki bolesnici nerijetko osjećaju smanjeni apetit i konzumiraju manje hrane pa dolazi do manjeg unosa energije i proteina, a samim time i do povećanja potrošnje tjelesnih zaliha, osobito proteina. Kako bolest napreduje, nerijetko dolazi do povećanja razgradnje proteina u mišićima, proizvodnje proteina u jetri te smanjenja njihove sinteze u mišićima. Posljedično, osoba znatno gubi na tjelesnoj, ali i mišićnoj masi. Ovakav sindrom poznat je kao tumorska kaheksija.

Tumorska kaheksija i posljedice

Ovisno o tipu zloćudne bolesti, tumorska kaheksija prisutna je u čak 50 – 80% oboljelih od karcinoma. Budući da je tumorska kaheksija nepovratno stanje, odgovarajuća prehrana (koja ponajprije zadovoljava potrebe onkološkog bolesnika za energijom i proteinima) ima iznimnu ulogu u prevenciji tog sindroma.

Povećane potrebe za proteinima

Za razliku od ugljikohidrata i masti, koji se u organizmu skladište kao rezerva energije u obliku glikogena i triglicerida, proteini i aminokiseline ne mogu se pohraniti. Da bi se održala ravnoteža dušika, tijekom duljeg vremena valja obratiti pozornost na njegov unos u obliku proteina, i to u količini od 1,2 do 1,5 g po kilogramu tjelesne mase. Unosom proteina mora se osigurati unos esencijalnih aminokiselina koje organizam ne može sintetizirati ili ih ne sintetizira dovoljno.

Individualni pristup bolesniku (s unosom prikladnih namirnica koje se dobro podnose te poboljšavaju ishode liječenja pomažući pri održavanju odgovarajuće mišićne mase) izaziva manje neželjenih promjena u procesu liječenja te poboljšava kvalitetu života.

 

Sljedeće pročitajte

Zašto je EPA važan dio prehrane onkoloških bolesnika? >>