Glavni izbornik

Odabrana tema:

Zalihe vitamina D smanjuju se u zimskim mjesecima i sa starenjem

Vitamin D esencijalan je vitamin iz skupine vitamina topljivih u mastima. Često se naziva i sunčanim vitaminom, jer se vitamin D može sintetizirati u organizmu, točnije u koži pod utjecajem Sunčeva zračenja.

Pročitaj više

Vitamin D i preporuke za nadomjesnu primjenu vitamina D od jeseni

Izvori vitamina D: u ljudi je glavni izvor vitamina D njegova sinteza u koži pod utjecajem izlaganja sunčevom svjetlu. Najbogatiji prirodni izvor vitamina D3 u hrani su ulja jetre bakalara i drugih masnih riba, potom u tuni, srdeli, skuši, bakalaru, lososu, plodovima mora (masne ribe i riblja ulja osiguravaju 15- 25% ukupnog unosa), shiitake gljivama, jetri te žumanjku jajeta (osiguravaju 11-13% ukupnog unosa).

Pročitaj više

Utjecaj prehrane u prevenciji karcinoma vrata maternice

Karcinom vrata maternice treća je po učestalosti vrsta karcinoma koji je dijagnosticira kod žena u dobi od 30 do 49 godina u Hrvatskoj.

Pročitaj više

Zašto je uravnotežena prehrana iznimno važna kod oboljelih od karcinoma dojke?

Zdrava i uravnotežena prehrana svakomu je važna, a posebno kada je posrijedi dijagnoza maligne bolesti kao što je karcinom dojke. Prikladna prehrana pomaže oporavku organizma nakon liječenja, održanju odgovarajuće tjelesne mase te očuvanju snage i mase mišića.

Pročitaj više

Kako prilagoditi prehranu kod karcinoma jetre?

Osobe s karcinomom jetre često moraju prilagoditi svoju prehranu. Većini bolesnika savjetuje se slijediti dijetu DASH (engl. Dietary Approaches to Stop Hypertension) koja uključuje obilje voća i povrća, cjelovitih žitarica, umjerenu količinu mesa i mliječnih proizvoda te manju količinu masti, šećera i soli.

Pročitaj više