Glavni izbornik

Odabrana tema: Sve teme

Zašto je enteralna prehrana važna kod bolesnika s tumorima glave i vrata?

Enteralna prehrana podrazumijeva unos hrane i/ili komercijalnih pripravaka, ponajprije s pomoću sonde u želudac ili početni dio tankog crijeva.

Pročitaj više

Blagotvorni učinci prikladnog unosa tekućine

U ljudi žeđa je jako loše razvijen mehanizam, a kad ju osjetimo, već smo djelomično dehidrirali. Količina tjelesne tekućine regulira se preko kože i bubrega. Znojenje održava tjelesnu temperaturu na 37 °C, dok bubrezi filtriraju otrove i odvode produkte metabolizma iz krvi urinom. Zanimljivo je da čovjek može živjeti bez hrane tjednima, čak i mjesecima, dok bez vode ne može preživjeti dulje od 3 dana.

Pročitaj više

Što je mukozitis i kako ga liječiti?

Oralni je mukozitis upala sluznice usne šupljine koja se obično manifestira kao atrofija, oticanje, eritem i ulceracija, a vjerojatno je najčešća komplikacija liječenja karcinoma, posebno kemoterapije i zračenja.

Pročitaj više

Dobar nutritivni status onkološkog bolesnika poboljšava ishod liječenja

Nutritivni status kao skup informacija o uhranjenosti bolesnika važan je čimbenik u kliničkoj onkologiji.

Pročitaj više

Što je kolagen i gdje ga možemo pronaći?

Protein kolagen glavni je sastojak kože, kostiju i vezivnog tkiva koje gradi tetive, ligamente i mišiće. Zanimljivo je da je kolagen najzastupljeniji protein – na njega otpada čak 25 – 30% ukupnog udjela svih proteina u tijelu.

Pročitaj više